top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotós trükkök éttermeknek – 7 tipp, hogy neked is jobban menjen!

Frissítve: 2 nappal ezelőtt

Az ételfotózás első blikkre egészen egyszerűnek tűnik: az étel nyugton marad, nem mozdul el, kényelmesen beállíthatod a szöget, a fényt, egy kattintás és kész. Legalábbis ezt gondolhatja egy laikus. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb. Igaz, az étel valóban nem ugrik el a kamera elől, ennek ellenére nem könnyű olyan képet készíteni róla, hogy tényleg ínycsiklandozónak tűnjön. Te sem vagy maradéktalanul elégedett az ételfotóiddal? Olvass tovább!


Az ételfotós is egy szakma


Bizony, ezért nem tudsz olyan képeket csinálni, amilyeneket szeretnél. Nem a Te hibád, hiszen a művelet igényel némi szaktudást, hogy az étel legszebb oldalát sikerüljön megmutatni, és tudd, mire kell figyelni ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Ha mégis magad próbálkoznál, adunk néhány tippet, hogy az eddigieknél jobb ételfotókat készíthess!


1. Figyelj a világításra

Az egyik leggyakoribb hiba az ételek fotózása során, hogy egyszerűen rossz az ételek megvilágítása. Bármilyen képet készítesz is, fontos, hogy a fény olyan szögből jöjjön, hogy előnyösen emelje ki a színeket és a formákat. Ez a legkevésbé valósul meg, ha a háttérre irányítod a fényt, vagy ha a kamera mögül világítasz meg valamit (azaz ne pozícionáld a fényt közvetlenül a kamera mellől – ezt a ballépést elég sokan elkövetik). Legjobb a természetes fény, de ha mégis mesterséges mellett döntesz, az semmiképp ne egy asztali lámpa legyen – ruházz be egy állandó fényű fotós lámpába. Nyugodtan kísérletezz a szögekkel, szánj időt rá, hogy a legjobb eredményt produkáld! A legjobb általában az ellenfény! Ellenfényben az étel sokkal csillogóbb, plasztikusabb lesz. Ellenfényre néhány példa a saját fotóimból:


2. Legyen friss az étel

Az ételfotózás arról szól, hogy az étel a szemnek kívánatos legyen. Ebbe nem fér bele, hogy kicsit fonnyadt a saláta, kiszáradt a hús, zsíros a leves teteje stb. Ha fotózáshoz főzöl, olyan alapanyagokat válogass össze, amik tökéletesen frissek, és természetesen a tálaláskor is figyelj az elrendezésre, mert ezen legalább annyira múlik a jó kép, mint a fotós technikai felkészültségén! Fontos az idő is: minél tovább áll kitálalva az étel, annál kevésbé tűnik majd frissnek, erről ne feledkezz meg!


3. Használj jó minőségű, szép evőeszközöket

Amennyiben a teljesen hétköznapi fehér tányérjaid, és a 10 éves kanalaid, villáid vannak, érdemes elmenned egy lakberendezői boltba, vagy egy keramikus művészhez, esetleg valamilyen nagykerbe, és frissítened kicsit az eszközeiden. A legjobb az, ha olyan tányérokat használsz, amik mennek az ételedhez.


4. Ne rakd tele a tányért

Azt gondolhatnád, hogy minél több étel szerepel a fotón, annál jobb, de ez nem feltétlenül van így. Ha a kép szó szerint tele lesz étellel, teljesen elvész a lényeg, nem tudsz hatékonyan fókuszálni. Kisebb adagokat pakolj ki, és lehetőség szerint egyszerre csak egy fogást, így jobban középpontba tudod helyezni azt, amire irányítanád a figyelmet.


Erre jó példa egy másik saját fotóm:

ételfotózás


5. Figyelj a részletekre és a kiegészítőkre

Nyilvánvaló, hogy ezeken a képeken az étel kell, hogy legyen a főszereplő, de az izgalmas styling nagyon sokat tehet hozzá az ételfotóidhoz. Laikusként úgy tűnhet, ez a tökéletes alkalom arra, hogy előszedd a különlegesen díszített étkészletedet – erről határozottan lebeszélnénk. Minél letisztultabb, annál jobb! Tehetsz ugyanakkor olyan díszítést a tányér köré, ami az ételhez tartozik: tökmagokat a sütőtökkrémleves mellé, babérlevelet a tányér köré, ha az étel is tartalmazza, stb.

ételfotós

6. Ne csak egészben fotózd az ételt

Sokkal látványosabbak lesznek a képek, ha az ételt felvágod, és kitálalsz belőle egy darabot. Gondolj bele: egy szaftos hús egyben nem biztos, hogy sokat mutat, de ha lekanyarintasz belőle egy szeletet, rögtön látszik, mennyire sült át, milyen színű belül, milyen az állaga. Ugyanez a helyzet a süteményekkel: szeletelve látványosabbak lehetnek. Használd ezt ki!


ételfotós


7. Inspirálódj és tanulj

Kövess be a közösségi médiában profi ételfotósokat, nézd el a technikáikat, próbálj másolni! Ma az internetről már bármit eltanulhatsz az étterem marketinggel kapcsolatban, képezd magad, nézz videókat a témában, vagy íratkozz be egy tanfolyamra. Sosem késő új dolgokat tanulni. Történetesen engem is tudsz követni, én is sok ételfotót posztolok, mondjuk az Instagramon.


Ha videós típus vagy, akkor itt lesz pár TikTok-os tipp a jobb ételfotókért:



Legyenek jobbak az ételfotóid!


Ugye, most már egy kicsit más szemmel látod az eddigi fotóidat? Laikusként nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan mi is a különbség egy profi fotó és egy nem profi közt. Csak azt látod, hogy a tied valamiért „nem olyan”, de nem tudod pontosan megmondani a különbséget. Remélem, hogy a fenti tippek segítenek abban, hogy Te is közelebb kerülj azokhoz az ételfotókhoz, amiket látni szeretnél a weboldaladon vagy az éttermedben.


De ha úgy érzed, még mindig nem tudod elérni azt az eredményt, amit elvárnál, nyugodtan kérheted profi ételfotós segítségét!

Régóta foglalkozom ételek fotózásával – ha olyan képeket szeretnél, amiken az étel szinte megszólal, keress minket bizalommal!


bottom of page