top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Így zajlik egy ételfotózás velem - minden, amit tudnod kell róla

Frissítve: márc. 27.

Egy minőségi étlaphoz, vendégcsalogató social media posztokhoz, és még sok máshoz elengedhetetlenek a profi ételfotók. Ezt a legtöbb étteremtulajdonos tudja is, azonban sokan félnek belevágni az ételfotózásba, mégpedig azért, mert nem tudják, hogyan is zajlik a folyamat, mire kell számítaniuk. Akkor nem is lehetnek vendégek az étteremben? Külön a fotók miatt kell elkészíteni az ételt? Egyáltalán: biztosan megéri ez az egész?


A kezdetek: beszéljük meg, mi az ételfotózás célja!


Az ételfotózás nagyon sokféleképpen történhet, teljesen eltérő képek születhetnek attól függően, hogy mi a célod, mit szeretnél kezdeni pontosan az elkészült fotókkal, ezen múlik ugyanis, hogy pontosan mit kell felhasználnom, mennyi ideig tart a fotózás stb.


Ha például az étlapra a szeretnél fotókat, akkor az a jó, ha magát az ételt nem turbózzuk fel túlságosan. Ilyen esetben ugyanis van jelentősége annak, hogy az étel, amit a vendég kap, ugyanúgy fog-e kinézni, mint amit a fotó alapján megkívánt az étlapról. Ha neki összefutott a nyál a szájában egy ínycsiklandó fogás láttán, de az, amit a tányérjára kap, csak nyomokban emlékezteti erre, szinte biztos, hogy csalódott lesz. Még akkor is, ha az étel amúgy finom. Ezt a vendéget garantáltan nem várhatod már vissza, és arról még nem is beszéltünk, hogy a közösségi médiában esetleg negatívan értékelheti az éttermet. Miközben ő egy jót evett, csak éppen nem azt kapta, amire számított.


Amennyiben azonban a képek célja csupán illusztráció közösségi média posztokhoz, vagy néhány vendégcsalogató kép a weboldalra, akkor nem kell ennyire ragaszkodnunk a valósághoz. Nyugodtan lehet szebben tálalni kicsit több kiegészítőt használni, mert magát az ételt akarjuk megmutatni, nem pedig azt, hogy mit fogsz kapni, ha ezt rendeled.



Mi lesz a forgalommal?


Szinte mindig felmerül a kérdés az ételfotózással kapcsolatban, hogy mi van ilyenkor az étterem forgalmával, be kell-e zárni erre a napra, esetleg egy olyan napot lenne érdemes választani, amikor az étterem alapból zárva van? De akkor emiatt be kell rángatni a konyhai személyzetet (így persze nekik arra a napra is fizetést kell adni), vagy meg lehet oldani olyan napokon is, amikor amúgy is nyitva van az étterem?


Az a jó hírem van, hogy az ételfotózás megoldható bármikor, amikor az étterem nyitva van. Persze jogosan aggódsz amiatt, hogy vajon mit szólnak ehhez a vendégek, hiszen ők nyugodtan szeretnének enni, nem biztos, hogy arra vágynak, hogy valaki egy fényképezőgéppel ugráljon körülöttük.


Te ismered a saját éttermed forgalmát, de szinte minden helynél megvan az az időszak, ami nem forgalmas. Például egy szimpla hétköznap délelőtt, amikor nyitva vagytok, de jellemzően csak néhányan térnek be, nincs nagy hajtás, sok a szabad asztal. Ezek az időszakok kiválóan alkalmasak az ételfotózásra.


Tapasztalataim szerint az a néhány vendég, aki ilyenkor ott van, nem igazán szokta zavartatni magát a fotózás miatt, legfeljebb odajönnek érdeklődni, kíváncsian nézik a folyamatot, de még soha nem találkoztam olyannal, hogy ez egy vendéget zavart volna.


Mindegyik ételt meg kell ilyenkor főzni?


Az ételekre valóban szükség van ahhoz, hogy ételfotók készülhessenek, ezért igen, el kell készíteni a fogásokat. Természetesen ezt összekötheted azzal, hogy például aznap megvendégeled a személyzetet (egy kis moráljavítás, ugye – az employer brandingről hallottál már?), esetleg meghívod néhány közeli barátodat, családtagodat egy ebédre, vagy éppen a törzsvendégeket leped meg a hűségükért egy-egy finom fogással.


Tehát az étlapot valóban végig kell főzni, de ezt a helyzetet akár ki is használhatod egy kis (munkáltatói) márkaépítésre, nem kell, hogy a kukának főzzön a séf.


Mennyibe kerül az ételfotózás?


Tudom, hogy lehetőleg előre szeretnéd tudni, hogy mekkora összeggel kell kalkulálnod, ez azonban olyan, mintha azt kérdezném tőled, hogy mennyibe kerül egy autó. Tudjuk, hogy vannak pár százezer forintért használt autók, és vannak több százmilliós luxusautók is. De még az új autók árai között is óriási különbségek vannak. Ez azért van, mert mást kapsz a pénzedért, más tartalmaz a csomag.


A jó hír, hogy nálam azért ekkora árkülönbségek nincsenek 😊 Az ételfotózás árát befolyásolja, milyen célra készülnek a képek, mennyi fotót kell készíteni, szeretnél-e az étteremről, a személyzetről is képeket, vagy csak magukról ételektől, mennyi háttérre, kellékre, díszítőelemre van szükséged stb. Pontos választ így azután fogok tudni adni, hogy beszéltünk, általánosságban azonban azt tudom mondani, hogy 100 000-250 000 forint között készítek ételfotókat.


Mikorra tudnak elkészülni a képek?


Ez attól is függ, hogy mikor tudunk sort keríteni a fotózásra, hiszen ez az első lépés. Igyekszem minél hamarabb odaérni mindenkihez, de természetesen nem tudok mindig azonnal ugrani. Ha felkeresel, megkeressük a lehető leghamarabbi időpontot, ami neked is megfelel, hogy minél előbb a kezedben lehessenek az ételfotóid. Sokat azért nem kell várni, átlagosan néhány héten belül elérhető vagyok.


A fotózás másnapján pedig már meg is kaphatod a fotókat, amiken már az utómunkákat is elvégeztem. Tehát a kulcskérdés az, hogy mikorra tudunk időpontot megbeszélni, utána a kész anyagot már gyorsan megkapod.



Nézz meg egy TikTok videót, hogy hogy zajlik velem egy fotózás:


Ha úgy érzed, hogy maradtak még benned megválaszolatlan kérdések, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok mindenre!

bottom of page