top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotózás háttér és eszközök – mit hozol Te, és mit hozok én?

Frissítve: márc. 27.

Szinte mindig felmerül kérdésként, amikor egy ételfotózásról egyeztetünk, hogy milyen eszközöket biztosítok, ami benne van az árban. Természetesen nagyon sok kiegészítőm van, amik segítségével még hatásosabbá tehetjük a fotókat, és ezek közül jó néhányat viszek is magammal – hogy pontosan mit, az elsősorban megbeszélés kérdése.


Egyedi háttér ételfotózáshoz, mikor használjuk?

Nem mindig egyértelmű, hogy szükség van-e háttérre: ha maga az étterem elég exkluzív, ízlésesen berendezett, vétek lenne nem megmutatni a fotókon. Egy stílusosan berendezett fine dining étterem esetében például egyértelmű, hogy magát a környezetet is megjelenítjük, nem csak az ételeket.


Ha azonban ilyen körülmények nem állnak fenn, illetve valóban csak az ételekre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, nagyon jól jöhetnek a hátterek, amikből sokfélét tudok vinni magammal. A színezett hátterek nagyon szépen ki tudják emelni az ételek árnyalatait, a tálalás stílusát – főként eszerint változik, hogy melyeket alkalmazzuk éppen.


Erről csináltam egy videót is, itt meg tudod nézni, hogy egész konkrétan milyen háttereim vannak:Amin látod, rengeteg szín, minta, stílus áll rendelkezésre, amit mindig az adott ételekhez választunk ki. Csak néhány példa a videóból:


Kékes-zöldes hátteret használok például vegán ételekhez, tengeri fogásokhoz:
Magyaros ételekhez fehér, vidékies jellegű háttér passzol:
Erőteljes színekhez jól áll a rozsdás mintázatú háttér:

Persze ez nem szentírás, hiszen ahány étel, annyiféle ételfotózás és csillió féle háttér jöhet szóba.

A háttereim teljesen egyediek, egy ismerősöm festi őket – máshol garantáltan nem fognak szembe jönni Veletek. 😏

A lényeg: a fenti képeken láthatóak csak 3db a sok közül, nézd meg a videót, hogy milyen repertoárral dolgozom.


Az ételfotós fotóz, a séf tálal

Mindent biztosítok, de a tálalás a séf dolga – abban hiszek, hogy egyszerre egy dologhoz kell érteni, ami nálam a fotózás, így egy-egy fotózás valójában csapatmunka. Én nem rendezgetem az ételt, nem tálalok, szükség esetén viszont az megoldható, hogy vigyek magammal profin tálaló séfet.


Folyamatosan bővülő ételfotós kiegészítők

A sok fotós háttér mellett rengeteg egyéb kiegészítőm van: fazekak, deszkák, kis tálak, evőeszközök, konyharuhák, egyéb textilek. Ezek köre folyamatosan bűvöl, mivel szinte mindent gyűjtök, ami hozzá tud tenni az ételfotókhoz, így egy rendszeresen frissülő választékból lehet válogatni a fotózások során.


Az ételfotózásnál ugyanis nagyon sokat számít a körítés, a megfelelő kiegészítő. Ezek kiemelhetik magát az ételt, hozzá passzoló környezetbe helyezik, amik még hatásosabbá teszik a fotókat.


Ha inkább videós típus vagy, nézd meg egy TikTok anyagomat, amiben elmondom, hogy hogy készülök fel egy ételfotózásra:


Nincsenek egyenforgatókönyvek, minden egyes ételfotózásnál más és más igények merülhetnek fel, hozzájuk passzoló megoldásokkal. Keress fel bátran, és megbeszéljük, mire van szükséged, hogyan tudnám a legjobb képeket készíteni neked!Comments


bottom of page