top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Eleged van a mobilos képekből? Így keress profi ételfotóst!

Frissítve: ápr. 29.

Laikusként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fotózás az fotózás, mindegy, minek kell szerepelnie a képen, a fotós profin megoldja. Nyilván találni is fogunk olyat, aki szinte bármit elvállal. Aztán izgatottan megnézzük a képeket, és csalódunk: nem olyanok, mint amilyeneket szerettünk volna. Az ilyen csalódásoknak legtöbbször az az oka, hogy a választott fotósnak nem volt tapasztalata az adott témában, vagy nem az a fő profilja – mégsem mindegy, mi szerepel a képen.


Miért nem érthet a fotós mindenhez?


A fotózás nagyon komplex szakma. Millió tényezőt kell figyelembe venni, hogy jó képek szülessenek, és a különböző témák különböző szemléletmódokat, trükköket, megoldásokat kívánnak meg. Aki főleg esküvőkön, rendezvényeken fotóz, annak nem biztos, hogy egy ételfotózás úgy fog menni, ahogy azt elvárnák tőle, vagy ő saját magától. Egyszerűen azért, mert nem ez a profilja, és teljesen más jellegű a feladat, mint amivel foglalkozni szokott.


Hozzá nem értő laikusokhoz képest természetesen jobb képeket fog készíteni egy olyan fotós is, aki nem éppen az ételfotózásban van otthon. De ha mellé tesszük egy kimondottan ételekre specializálódott szakember képeit, valószínűleg az utóbbi csoport fog nyerni – magasan.


Ha tehát ételeket szeretnénk fotóztatni weboldalra, étlapra, social media posztokhoz stb., akkor profi ételfotóst kell találnunk. A kérdés már csak az, hogyan.


Találd meg a legjobb ételfotóst!


Legjobb, ha van valaki, aki tud neked konkrét szakembert ajánlani, akivel már dolgozott, és akivel elégedett volt. Így jó eséllyel olyat találsz, aki megbízható, és tényleg minőségi fotókat készít. Sajnos azonban nem feltétlenül van mindig éppen valaki, aki tudja a megoldást a problémádra – ilyenkor magadra vagy utalva a keresésben. Bár „vaktában lőni” eléggé lutrinak tűnik, ha odafigyelsz, nem lesz nehéz jó ételfotóst találnod.


A Google, Instagram, Facebook, sőt, a TikTok is segítségedre lesz a keresésben, ettől még ismeretlenül elég nehéz rábökni arra, aki valószínűleg minden elvárásodnak megfelel majd. Szerencsére azonban van néhány apróság, amit szem előtt tartva jó döntést tudsz hozni:


1. Olyan fotóst válassz, akinek van témába vágó referenciája!

Az sajnos nem lesz neked elég, hogy nagyon jó portrék, vagy éppen tájképek vannak az oldalán. Lehet, hogy ezekben a műfajokban kiváló, de ahogy korábban már kifejtettük, korántsem biztos, hogy ételt is tud fotózni. Erről egyféleképpen győződhetsz meg: ételfotós referenciákat kell tőle kérned! Ha nincs, keress inkább mást, ha van, akkor pedig a képek alapján el tudod dönteni, hogy megfelelnek-e az igényeidnek.


2. Ha mindent fotóz, igazán jól semmit nem, ezt ne feledd!

Lehet, hogy úgy érzed, megütötted a főnyereményt, mert találtál egy olyan fotóst, aki mindenhez ért – de jó eséllyel csalódni fogsz. Igen, van, aki úgy hirdeti magát, hogy mindent tud fotózni: babát, esküvőt, rendezvényeket, portrékat, üzleti fotókat, és persze ételeket is. De ha jó alaposan megnézed a referenciáit, szinte mindig kibukik, hogy azért 1-2 terület közelebb áll hozzá, mint a többi, és van, ami láthatóan kevésbé a szíve csücske. Nem lehet minden téren ugyanolyan jó, ezt tartsd szem előtt, mielőtt felkérnéd!


3. Nézd meg, hogy az ételfotózáson belül mihez ért!

Nem mindegy, hamburgereket kell fotózni, vagy steaket. A referenciák ellenőrzése során külön figyeld, hogy vannak-e olyan jellegű ételfotói a kiszemeltednek, amilyeneket te is vársz majd tőle!


4. Minden ételfotósnak önálló stílusa van.

Ugyanazt a füstölt pisztrángot szinte végtelen különböző módon lehet lefényképezni, és az, hogy milyen lesz a végeredmény, nagymértékben múlik a fotósod stílusán. Éppen ezért célszerű több fotós képeit is megnézni, összehasonlítani, és azt kiválasztani, ami a legközelebb áll hozzád.


5. Tisztázd előre, hogyan fogtok elszámolni!

Az ételfotósok dolgoznak napidíjjal is, de az is előfordul, hogy ételenként lövik be az árat. Nyilván az egyéni preferenciáid is fontosak, de legtöbben a napidíjas konstrukciót részesítik előnyben, mert ezzel jobban lehet előre kalkulálni. Ettől függetlenül persze lehet, hogy te áttekinthetőbbnek érzed a darabszám alapján történő fizetést. Mindenesetre ez egy olyan pont, amit fontos előre megvitatni!


6. Óvatosan az utólagos szerkesztéssel!

Nézd meg alaposan a referenciafotókat, és gondold végig, vajon mennyire tűnnek eredetinek. Az ételfotózásban sem ördögtől való például picit élénkíteni a színeket utólag, szinte minden területen végzünk utómunkákat a fotókon. De semmiképpen nem cél, hogy a végeredmény annyira valóságtól elrugaszkodott legyen, hogy már-már mesebeli hatást keltsen. Lehet, hogy ezek a képek jól mutatnak mondjuk a falon, de ha az étlapon szereplő képnek semmi köze nem lesz ahhoz, amit a vendég kap a tányérjára, nos, az több mint kellemetlen, és sok problémát szülhet. Fontos tehát, hogy a fotók szerkesztése bizonyos határokon belül történjen!


7. Figyelj a háttérre és az elrendezésre!

Ez némileg kapcsolódik a 4-es ponthoz, hiszen a fotós stílusához tartozik, hogy milyen hátteret használ, hogyan rendezi el az ételeket. Fontos ugyanakkor, hogy ebben a te kéréseid is megjelenjenek: nem árt, ha olyan formában van elrendezve az étel a tányéron, ahogy az étteremben szoktátok tálalni, és a háttér is igazodjon a hely hangulatához! Ez is hozzájárul ugyanis a fotók hitelességéhez.


A jó ételfotó befektetés


Bár egy jó ételfotós által készített képek nem biztos, hogy olcsók, hosszútávon azonban ez inkább befektetés, mint egyszerűen költség. Közel sem mindegy ugyanis, hogy milyen képekkel igyekszel becsalogatni a vendégeidet – márpedig a fotóknak ebben komoly szerepük van.


A social media felületekre kirakott posztjaid nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aki látja, megkívánja az adott ételt, és betérjen az éttermedbe. Az is számít, hogy az étterem előtt elhelyezett étlapon milyen ételfotók szerepelnek: minél csábítóbbak, annál kevesebben fognak továbbmenni, inkább beülnek hozzád. A minőségi képeket pedig sokáig használhatod, legfeljebb az étlap változásakor fontos, hogy újakat készíttess az új fogásokról.


Ha videós típus vagy, itt elmondom, miért befektetés a profi ételfotós:Néhány példa azokból az ételfotókból, amiket én készítek
Hagyd, hogy az ételeid magukért beszéljenek egy-egy jó fotón keresztül!

Ha szeretnél minőségi ételfotókat, fordulj hozzánk bizalommal!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page