top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Étterem marketing: 8 tipp, hogy jobban csináld

Frissítve: ápr. 29.

Az étterem marketing kulcsfontosságú az üzleti siker szempontjából. Ebben a blog bejegyzésben olyan stratégiákat és taktikákat osztok meg, amelyek segítségével hatékonyan promótálhatod és népszerűsítheted éttermedet, és vonzóbbá teheted a potenciális vendégek számára.


1. Célközönség megismerése

Talán a legfontosabb az, hogy megértsük a célközönségünket. Kik azok, akik látogatni fogják éttermünket? Ismerjük meg az életkorukat, érdeklődési köreiket, preferenciáikat. Ez alapján tudjuk testreszabni a marketingstratégiánkat és célzottan kommunikálni velük.

Ezt könnyen kisakkozhatjuk abból, amilyen tematikájú lesz az éttermünk. Például egy vegán éttermet teljesen más korosztályú és érdeklődési körű vásárlók látogatnak, mint egy BBQ éttermet. Kutass, olvass utána, keresgélj, ismerd meg tehát a célcsoportod!


2. Ne árulj mindent: először mindenképp egy részpiacra főzz

Egy mindent áruló étteremmel sok embert talán meggyőzöl, talán nem. Viszont, egy olyan olasz étteremmel, ahol ti csak a legjobb minőségű tésztákat áruljátok, már egyből jobb lesz a helyzet. A tésztát nem mindenki szereti, de aki igen, az garantáltan ki fog próbálni Titeket. Mindemellett, az emberek olyan étterembe szeretnek járni, ahol egyedi élményekben lehet részük. Különleges menük, tematikus események, kreatív ételek vagy egyedi atmoszféra mind hozzájárulhatnak ehhez.

Továbbá, fontos, hogy az árak megfizethetőek legyenek.


3. Minőségi és stílusos brandépítés

A brandépítés segít kiemelni éttermedet a versenytársak közül. Határozd meg az étterem stílusát, és tükrözd azt az üzleti arculatban, beleértve a logót, weboldalt, menüdesignt, dekorációt és személyzet öltözékét. Különleges és összehangolt megjelenés segít emlékezetessé válni. Ha a vásárló már a belépéskor látja, hogy figyelsz a részletekre, vannak szép fotóid az ételekről, hangulatos asztalok és székek, stb., már pozitívan indul a vendégélmény.


4. Online jelenlét és közösségi média

A mai digitális korban a megfelelő online jelenlét elengedhetetlen. Készíts modern, felhasználóbarát weboldalt, ahol részletes információkat találhatnak az étlapról, az elérhetőségről és a foglalási lehetőségekről. Aktív jelenlétet kell kialakítani a közösségi média platformokon is, például Facebook, Instagram vagy TikTok, és rendszeresen osszunk meg friss tartalmakat, fotókat és videókat az étteremről, az ételekről, vagy akár a szakácsokról.


5. Kiváló kiszolgálás és ügyfélkapcsolatok

Az elégedett vendégek visszajelzései és pozitív élményei hatalmas hatással vannak az étterem hírnevére. Kiváló kiszolgálást kell nyújtani, a vendégek igényeit és kéréseit teljes mértékben figyelembe véve. Fontos, hogy az étterem személyzete barátságos, segítőkész és professzionális legyen. Az ügyfélkapcsolatokra is nagy hangsúlyt kell fektetni, például a rendszeres visszajelzések gyűjtésével, elégedettségi felmérésekkel és visszatérő vendégeket jutalmazó programokkal.


6. Partnerkapcsolatok és helyi közösség

Építs kapcsolatot más helyi vállalkozásokkal, például szállodákkal, turisztikai irodákkal, borászatokkal vagy gasztronómiai szervezetekkel. Együttműködések és közös akciók segíthetnek a láthatóság növelésében és új vendégek elérésében. Támogasd a helyi közösséget, például jótékonysági eseményeken való részvétellel, amelyek segítenek az étterem pozitív hírnevének építésében.


7. Monitorozás és analitika

Ne feledkezzünk meg az eredmények és a hatékonyság méréséről. Használj analitikai eszközöket, például Google Analytics-t hogy követhesd a weboldal látogatottságát, a közösségi médiás teljesítményt és a foglalások számát. Ez segít abban, hogy finomhangold a marketingstratégiát és a jövőbeni döntéseket.


8. Tartalommarketing és tartalomstratégia

A tartalommarketing segít kiemelkedni a tömegből és hitelességet sugározni. Készíts rendszeresen minőségi tartalmakat, mint például blogbejegyzéseket, videókat vagy recepteket, amelyek kapcsolódnak az étterem témájához. Olyan tartalmakat is készíthetsz, amelyek segítenek az ételek elkészítésében vagy gasztronómiai tippeket nyújtanak. Fontos, hogy a tartalmak relevánsak, értékesek és megoszthatóak legyenek a közösségi médián keresztül. Készíts folyamatosan fotókat az ételekről, az étterem életéről, portrékat a szakácsokról, ezzel is több bizalmat keltve a leendő vendégben. Az is szuper lehet, ha rendezvényfotókat publikálsz, amik nálatok készültek, megmutatva a helyszínt és az atmoszférát amit kínálsz. Bontsuk ki kicsit jobban ezt a fotó témát, mert úgy gondolom, hogy ez nagyon hangsúlyos lesz, ha jó marketinget szeretnél az éttermednek.


A jó ételfotó az étterem marketing legfőbb eszköze


Bár egy jó ételfotós által készített képek nem biztos, hogy olcsók, hosszútávon azonban ez inkább befektetés, mint egyszerűen költség. Közel sem mindegy ugyanis, hogy milyen képekkel igyekszel becsalogatni a vendégeidet – márpedig a fotóknak ebben komoly szerepük van.


A social media felületekre kirakott posztjaid, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aki látja, megkívánja az adott ételt, és betérjen az éttermedbe. Az is számít, hogy az étterem előtt elhelyezett étlapon milyen ételfotók szerepelnek: minél csábítóbbak, annál többen térnek majd be hozzád elkölteni a pénzüket. A minőségi képeket pedig sokáig használhatod, legfeljebb az étlap változásakor fontos, hogy újakat készíttess az új fogásokról.


Néhány példa azokból az ételfotókból, amiket én készítek



Nézd meg videóban is, hogy hogy dolgozom:




Amennyiben szeretnél te is ilyen fotókat az éttermednek, keress bátran

bottom of page