top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotózás tippek, hogy a profivá varázsold éttermed képeit

Frissítve: 43 perccel ezelőtt

A fotózás minden területének megvannak a maga nehézségei, speciális feltételei, igényei. Az ételfotózás elsőre talán könnyűnek tűnik, hiszen az alany nem mozog, nincs zavarban, nem kell eltalálni a ruházatát, haját, sminkjét. Az étel adott; ennek ellenére az ételekről készült fotók minőség tekintetében nagyon különbözőek lehetnek.


Ha szeretnéd fejleszteni a képességeidet ezen a téren, olvass tovább!


5 hasznos ételfotós tippet osztok meg veled arról, hogyan tudod minél jobb minőségűvé varázsolni az ételfotóidat.


1. Válaszd ki a megfelelő szöget!

Ha megnézel pár ételfotót, kirajzolódhat előtted némi minta. Sokszor visszaköszönnek újra és újra ugyanazok a szögek, mint például a felülről készült, lapos fekvésű felvétel és az oldalról, 45 fokban készült képek. Ezek jó kiindulópontok, de csak akkor, ha nem találomra választasz: az asztalon lévő étel alapján határozd meg, melyik lehet a legelőnyösebb ábrázolás.


Amikor beállítod a kompozíciót, gondolj az ételre. Figyeld meg a méretét, alakját, magasságát, és azt, hogy mi teszi egyedivé. Ezután úgy állítsd be a kamerát, hogy ezeket a tulajdonságokat a lehető legjobban kiemelje.


Nézzünk pár példát a saját fotóimból. Egy ilyen ételnek például tipikusan ez a fenti nézet áll jól:

ételfotózás tippek

Ez a fotó például a Nádas Tó Park Hotel-nek készült.


Ennek a halételnek a fenti nézet nem lenne jó, mert nem látszana az átvágott étel textúrája, ezért ennél 45 fokos nézetet alkalmaztam:

ételfotózás tippek


2. Válaszd ki a központi elemet!

Az ételfotózás egyik legjobban alkalmazható trükkje, ha kiválasztasz egy fő elemet, ami a fotók középpontjában lesz, amit kiemelsz. Általában ez a főétel szokott lenni.

A módszer nem túl bonyolult: a fő elemet helyezd el az asztalon, ezután pedig szépen építsd köré a kellékeket, egyéb elemeket. A hozzávalókat, szószokat, olajokat és főzőeszközöket is nyugodtan sorakoztasd az asztalra. Ezek hozzájárulnak a sztorihoz: a segítségükkel elmesélheted a fotón, hogyan, miből készült az adott étel.


Vigyázz, hogy ne ess túlzásba: szükség van az ilyen kiegészítőkre, de ha túl sok van belőlük, elvész a lényeg!


Erre egy szuper példa ez a fotóm:

ételfotózás trükkök

Megvan a szép színes tanyérunk, és szépen köré vannak építve a díszítőelemek, pont annyira, hogy ne legyen sok. A tányér mellett ott van az étel egészben is, hogy lássuk, miből lett az adott szelet levágva.3. Fektess nagy hangsúlyt a fényekre!

Az ételfotózásban a fénynek nagyon fontos szerepe van. A rossz fényhasználat képes teljesen tönkretenni a felvételeket. De ha megtanulod, hogyan irányítsd a fényt, azonnal látni fogod magad is, hogy az ételfotóid teljesen más szintre lépnek.


A természetes fény jó és fontos, ez azonban nem jelenti azt, hogy elég is ennyi. Jó kiindulópont, ha egy ablak mellé állítod fel az asztalt, de érdemes azért a természetes fényt némileg módosítani, hogy a lehető legjobb legyen az eredmény – nagyon nem mindegy, hogy egy ételfotó hogyan adja ki a színeket, árnyékokat.


A közvetlen napfény például sötét és túl erőteljes árnyékokat, világos fénypontokat eredményez. Egy diffúzor hozzáadásával lágyíthatod a fényt, csökkentheted az árnyékokat, mérsékelheted a fénypontokat; a hatás máris szebb lesz.


Jó szolgálatot tehetnek a fekete-fehér lapok is: a fehér az árnyékos területekre visszaveri a fényt, míg a fekete erősíti az árnyékokat a nagyobb kontraszt érdekében. Nyugodtan kísérletezz, amíg el nem éred a kívánt hatást!


Szép lágy fényelésre az alábbi fotóm szuper példa:

ételfotózás trükkök


4. Használj vonalakat és rétegeket a legjobb kompozíciókhoz

Két kompozíciós technika segít abban, hogy a fő elemed tényleg középpontban maradjon, és a környezete ne vonja el róla a figyelmet. Ehhez vonalak és a rétegek használata javasolt.


Mire jók a vonalak:

Vonalak használatával vezetni tudod a tekintetet.


Mire jók a rétegek:

A rétegek használatával pedig priorizálni tudod a néző szemében a látottakat, el tudod érni, hogy a számodra fontos elemet kapja el először a szeme.


A kellékekkel kell megalkotnod a vonalakat, amik gyakorlatilag az irányt mutatják: észrevétlenül jelölik, hogy mit kell nézni a fotón. Erre az alábbi képeim szuper példák:Rétegek használatával háromdimenziós kompozíciókat hozhatsz létre. Érdemes oldalról fényképezni (így a fényképezőgéped alacsonyan helyezkedik el az asztal fölött), és a témád előtt és mögött különböző kellékeket helyezz el lépcsőzetesen. Az ilyen felvételeknél a sekély mélységélesség megakadályozhatja, hogy a kellékek túlságosan zavaróvá váljanak. Szuper rétegelt fotókra néhány példa:

Amint látod, a főelemünk, az étel az éles, és az a legszínesebb, a háttérben pedig kevésbé észrevehető, homályos díszítőelemek vannak. Ezzel el is értük a rétegelt fotót.5. Ne használj túl sok színt a kompozíciódban

Ha a kellékek túlságosan színesek, hajlamosak a leggondosabb kompozíció ellenére is háttérbe szorítani az ételt, ami a központi elem kellene, hogy legyen.


Ezen a fotón lényegében 3 szín van: narancs, fehér, és némi zöld.


Amikor kellékeket, háttereket és étkészleteket keresel, próbálj kevésbé intenzív színvilágú kiegészítőket választani. Keress semleges árnyalatú tárgyakat: szürkéket, barnákat, feketéket, fehéreket. Mindig olyan színeket keress, amik a fotód központi elemét erősítik, kiemelik.


Ha videós típus vagy, ez a TikTok tartalom is hasznos lesz számodra a témában:


Az ételfotózás nehézségét a rengeteg részlet adja, amikre ha figyelsz, a fentiekhez hasonló fotóid lehetnek neked is.Ha esetleg egy profi segítségét szeretnéd igénybevenni, itt megtalálod a részleteket:コメント


bottom of page