top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

7 ételfotózási hiba, amit kerülj el!

Frissítve: 4 nappal ezelőtt

Szerintem mindig mindent lehet jobban csinálni – ha jó is vagy valamiben, biztos, hogy lehet még fejlődni. Így állok hozzá az ételfotózáshoz is, sosem gondolom azt, hogy nincs már mit tanulnom. Ha Te is így vagy ezzel, hasznos lehet számodra ez a cikk: azt vettem sorra, hogy mit NE csinálj, ha minőségi ételfotókat szeretnél.


Ezek olyan hibák, amiket egyébként jó fotósok is el szoktak követni. Laikus szemmel nem is feltétlenül tűnnek fel, az azonban igen, ha elkerülöd őket, ugyanis a fotók látványosan jobban fognak sikerülni.


Mik tehát a legjellemzőbb hibák az ételfotózásban?


1. Nem egyértelmű, mi is a fókusz


Sokszor találkozni azzal a jelenséggel, hogy annyi minden van a képen, hogy nem is egyértelmű, mi akart lenni eredetileg a fókusz. Az ételfotózásnál pedig nagyon fontos, hogy kiemeljük azt, amiről a kép szól, minden más mellékszereplőt, kiegészítőt pedig alárendeljünk. Ennek három legegyszerűbb módja a kompozíció, a megvilágítás és a rekeszérték. Ami a kompozíciót illeti, a fókusztárgynak nem feltétlenül kell a kép központi elemének lennie, de fontos, hogy a hangsúly egyértelműen ezen legyen. Érdemes kisebb vagy kevésbé jelentős kiegészítőket használni, hogy a tekintetet a fő témára irányítsa. A világítás is használható arra, hogy a néző figyelmét a kép főhősére irányítsuk. A rekeszt pedig, ha van rá lehetőséged, nyisd nagyra, hogy szépen elmosd a hátteret.


Pozitív példa:

A képen a kompozíció rendben van, nem veszi el semmi a lényegről a tekintetet. Fény terén izgalmas, mert a pizzáknak csak némely részét világítja meg a nap, ezzel adva egy kis plusz fűszert a fotónak. Rekesz pedig kellően tág, a háttér ezáltal homályos, nem zavar be.


2. Nincs történet


Anna Pustynnikova profi ételfotós és stylist egyik legjobb tippje, hogy minden jó ételfotónak kell, hogy legyen egy története. A történetet a háttér, a kellékek és a megvilágítás kombinációjával mesélheted el.

A kép láttán az étel így kívánatosabb lesz, érzelmeket fog kiváltani.


Pozitív példa:

Ugye mennyit hozzáad az a könyv a fotóhoz?


3. Túl hangsúlyos mellékszereplők


Az ételfotózáshoz nagyon gyakran használunk kellékeket, például teáskannát, vágódeszkát, szalvétát, valamint friss alapanyagokat. Azt azonban alaposan át kell gondolni, hogy mit is szeretnénk felhasználni, melyik kelléknek milyen szerepet szánunk.


Néhány kérdést mindenképp tegyél fel magadnak, mielőtt bármit is odaraksz a fókusztárgy mellé:

  • Illeszkedik-e a tárgy a hangulathoz, amelyet meg akarsz teremteni?

  • A kellékek illeszkednek a felvétel stílusához?

  • Nem vonják-e el a figyelmet a fő elemtől?

  • Nem lesz-e túl zsúfolt a kép?

A só és a bors teljesen rendben van például egy levesről készült képen, de egy croissant mellett értelmüket vesztik, fölöslegesek.


Pozitív példa:


Mivel a fotón egy őzgerinc van, így erdei díszítőelemeket, erdei gyümölcsöket alkalmaztam.


4. Helytelen világítási stílus és technika.


Akár természetes fényt, akár stúdióvakut használsz, hidd el, a legutolsó dolog, amit szeretnél, az a frontális megvilágítás az ételfotózáshoz. Ez a fajta megvilágítás az egyik legrosszabb az ételfotózás (és általában a termékfotózás) szempontjából, mivel lapos, unalmas képet eredményez.


Használj inkább oldalról jövő vagy ellenfényt, ami segít kiemelni a téma textúráját és formáját. Gondold át, milyen fényformálót használsz (különösen, ha fényes vagy tükröződő tárgyakat, például bogyókat fotózol), és milyen megvilágítást szeretnél létrehozni. A lágy megvilágítás beválhat az ételfotózásnál, de ügyelni kell arra, hogy a kép ne tűnjön laposnak.


Az is jó technika, ha a kép egyes területein blokkolod a fényt, máshol viszont adsz egy kis pluszt reflektorokkal.


Pozitív példa:




5. A rossz mélységélesség


A sekély mélységélesség gyakori technika az ételek fotózásakor, de ha ezt túlzásba viszed, elvész a kép üzenete. A legjobb mélységélesség attól függ, hogy milyen szögből fotózol, és mekkora a téma mérete.


Pozitív példa:




6. Felesleges zavaró tényezők


Már említettem, hogy a túl sok kellék és kiegészítő elvonhatja a figyelmet a lényegről. Ugyanez a helyzet a zsúfolt háttérrel, a fény segítségével történő kiemelésekkel. Ha túltolod ezeket, a fotó inkább zavaró, túl zajos lesz, mint látványos.


A nemkívánatos világos részek elkerüléséhez fontold meg fényterelők használatát, hogy elzárd a fény egy részét. Ha külső helyszínen fotózol, és a háttér túlságosan zsúfolt, mindenképpen távolítsd el a zavaró tárgyakat. Ha stúdióban dolgozol, ügyeljen a megfelelő háttér kiválasztására!


7. Nem alkalmazol élőképet


Az élőkép (tetherelés) az a technika, melynek során a géped össze van kötve a számítógéppel, így közvetlenül ott láthatod az elkészült képeket. Javaslom, hogy mindig alkalmazd ezt a módszert, mert így sokkal többet láthatsz, mintha a fényképezőgép kijelzőjén lévő képet néznéd.


A népszerű tethering szoftverek közé tartozik a Lightroom és a CaptureOne, de a fényképezőgép saját szoftverével is készíthetsz tethering felvételeket.


Bár a beállítása kicsit pepecselős lehet, a tetherelés a legjobb módja annak, hogy lásd, mit fotózol; meg fogsz lepődni, mennyivel könnyebbé teszi a fényképezés kompozíciós és világítási szakaszait.


Ha ezeket a tipikus hibákat elkerülöd, azonnal látni fogod a különbséget: lényegesen jobbak lesznek az ételfotóid, mint eddig!


Ha videós típus vagy, itt megnézheted, én ételfotósként hogy csinálom ezeket:



bottom of page