top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotózás trükkök - ezek a képek hozzák a legtöbb rendelést

Frissítve: márc. 27.

10 éve foglalkozom ételfotózással, viszont sosem láttam nagyobb igényt a fotózás ezen területére, mint az elmúlt 1-2 évben.

ételfotózás trükkök

Ami történik, dióhéjban: minden étteremnek erősödik az online marketingje, ezáltal nagyon kemény verseny alakult ki.


Nagyon sok étterem keresett meg az elmúlt egy hónapban azzal, hogy sürgősen ételfotókra van szükségük, mert különben bezárhatják a vállalkozásukat.

Ebben a posztban tehát, közzéteszem az elmúlt pár év tapasztalatait, méghozzá azt, hogy milyen típusú ételfotók hozzák a legtöbb rendelést a Wolt, Netpincér és Bolt Food szolgáltatásoknál, vagy akár a közösségi médiában.


Általában az éttermekkel 2 fő kategóriában fotóztunk:


1. Az első a klasszikus ételfotók:

Ebből kétfélét készítettünk ami roppant jól működött:

Az első a fekvő formátum, ami 45 fokban van fotózva, és egy határozott élfényt tartalmaz.

Az élfényre azért van szükség, hogy megadja az ételek csillogását, ezzel egy jelentős "wow" effektet adva a fotónak. Az élfénytől fog csillogni a sajt, valamint annak köszönhető, hogy a húsnak gyönyörűen kijön a textúrája.


Példák:


Ez a fekvő formátum azért működik jól, mert igazodik az applikációk felületéhez. illetve az ételek termékoldalai jellemzően fekvő formátumra lettek tervezve, így ez a felhasználóbarát.


Ezen kívül, amit jellemzően még sokat használtunk, az a fentről fotózott formátum, ami adott esetben állóképként is megállja a helyét:


Ez egy klasszikus beállítás, nagyon szerették az ügyfeleim, és azokat a visszajelzéseket hallom, hogy rendszerint 20, néha pedig 30%-os növekedést értek el a bevételeikben, az új fotók közzététele után.


Színek terén, mint a képeken is láthatod, érdemes olyan kombinációkkal dolgoznod, amik kiegészítik egymást. Ha ezeket fejből nem tudod az sem baj, használj színkört, amit a Google-ben megtalálsz, az segíteni fog összeállítani a helyes színeket.


Itt lesz egy TikTok videó, ha inkább videós típus vagy:




2. A második kategória amiben általában dolgozunk, azok a mood fotók:


Mood fotók alatt azt értem, hogy különféle életképeket készítettünk az adott étterem csapattagjairól, elkapott pillanatokat fotóztunk, amint épp az alapanyagot veszik át, épp vágják a paradicsomot, ennek a storytelling miatt van szerepe.


Ezekre a fotókra azért van szükség, mert ha a vendég látja, hogy kik azok, akiktől vásárol, hogyan készül el az étel amit megrendel, sokkal inkább fog az adott étteremtől rendelni. Szeretjük a történeteket, mi emberek, emberekhez, emberi történetekhez kötődünk, ezek alapján hozunk döntést a vásárlásainknál is.


Mood ételfotókra az alábbi példákat tudom neked mutatni:



Ezek a képek lehetnek enteriőr fotók az étteremről, vagy egy frissen sütött gőzölgő pita is. Jellemzően a közösségi médiában tették közzé az ilyen típusú képeket az ügyfeleim.


Milyen előnyöd származik a mood fotókból?

Köztudott, hogy a vásárlók, a rendelés előtt, 80%-os valószínűséggel nézik meg az étterem Instagram vagy Facebook profilját, és hoznak döntést az alapján, hogy milyen gyakorisággal, illetve mit posztol az adott vendéglátóegység.

Ha tehát posztolsz a háttérmunkálatokról, vagy a csapatotokról, sokkal nagyobb valószínűséggel fog Tőled rendelni az adott ügyfél, azért, mert érzelmileg jobban fog hozzád kötődni, látva a történetedet.


Bízom benne, hogy hasznos volt ez a kis szösszenet. Ezzel a pár példával azt szerettem volna megmutatni, hogy mik azok a gyakori "formátumok", amik jól működnek az ételfotózásban, hátha ezzel hozzá tudok járulni egy kicsit a növekedésetekhez.


Ha esetleg szükségetek van egy profi segítségére az ételfotóitok elkészítéséhez, megtekintheted ételfotózással kapcsolatos oldalamat, valamint ajánlatot is kérhetsz tőlem:




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page