top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotózás tippek éttermeknek: milyen ételfotókat tölts fel az online értékesítésnél?

Frissítve: ápr. 26.

Étterem tulajdonosként, vagy egy vendéglátóegység marketingeseként, a nagy online átállásban bizonyára kisebb gondod is nagyobb annál, hogy milyen fotókat tölts fel az ételekről, vagy egyáltalán legyenek-e ételfotóid.

El kell intézned a webfejlesztést, a Foodpanda / Wolt regisztrációt, megkötni a futárcégekkel a szerződést, a rengeteg papírmunka és éjszakákba nyúló emailezésekről ne is beszéljünk.


A lényeg:

Tudom, hogy milyen nehéz neked most.


Rengeteg étterem tulajdonossal beszéltem a napokban, így gondoltam írok egy kis segítséget Nektek azzal kapcsolatban, hogy hogyan növeljétek az rendeléseitek számát, és kicsit segítsek ezekben a nehéz időkben.

Amit én érzékelek, hogy gyakorlatilag:

Tömeges online átállás történik.


Ez által senki nem tudja, hogy hol áll a feje.

Mindenki, aki eddig fizikailag az éttermében értékesített, most online-ra áll át.

Ez mit eredményez?

Azt, hogy az online világban brutálisan megnő a kínálat, ez által a verseny is sokkal erősebb lesz.


Az étteremtulajdonosokat és marketingeseket most valahogy így kell elképzelni:


Mi a Te feladatod ebben az esetben? A megnövekedett versenyben előkelő helyen érni a célba, ezáltal fennmaradni a vízfelszínen.


A helyzet az, hogy az az étterem, akinek van egy szuper weboldala, de viszont nem megfelelően vannak prezentálva az ételei, bizony csak a pénzt égeti.

Rengeteg helyen látom azt, hogy az ételekről nincsenek fent megfelelő fotók, sőt mi több, egyáltalán nincsenek fent fotók, csak az étel neve és maximum egy leírás. Ezektől az éttermektől rendre azt hallom, hogy nagyon kevés bevételt termelnek és roppant elégedetlenek a teljesítményükkel.


Ami tény az az, hogy a vásárló egy vizuális, érző ember, és szeretné látni azt, hogy hogy néz ki az az étel, amiért kifizet akár több ezer forintot.

Lényegében ez az a kulcs dolog, ami szerintem fontos ebben az esetben, és ahol a hiba gyökerezik.


Jöjjenek tehát a kérdések és válaszok, amikről az éttermes ügyfeleimmel nap-mint-nap szó esik:


1. Megfelelő-e az, ha fotók nélkül töltjük fel az ételeket a webre?

Egy amerikai marketing cég tanulmánya alapján

30%-al többen vásárolják meg azt az ételt online, amiről fotó is van feltöltve

Azzal tehát, hogy kifizetsz egy jelentős összeget webfejlesztésre, beleölsz sok munkaórát a Foodpanda partner szerződésbe, viszont fotókat nem töltesz fel, nem biztos hogy azt a sikert éred el, amire számítasz. Mi emberek vizuális alapon működünk, főleg ha ételről van szó.


2. Megfelelő-e az, ha megoldjuk az ételek fotózását egy mobiltelefonnal

Ezzel az a baj, hogy valószínűleg az ellenkezője fog történni annak, amit vársz. A vásárló észre fogja venni a különbséget a konkurensed profi fotói, és a ti házilag készült fotóitok között. Ezáltal, Titeket automatikusan alacsonyabb minőségre fog pozícionálni, mint a konkurens éttermet. Ha a konkurens étterem, akinek profi fotói vannak, árban ugyanott van mint ti, a csata el is dőlt, nem Tőletek fog rendelni az ügyfél.

Ezek tudatalatti folyamatok, reklámpszichológia, sajnos nem tudunk mit tenni ellene.

Csak egy kis példa, az első az amatőr fotó, a második profi fotó. Te melyiket rendelnéd meg?3. Nem tartunk még ott, hogy ennyit költsünk profi fotókra, majd ha több bevételünk lesz

Ezeket mindig befektetés-megtérülés alapon érdemes nézni. Ide kattintva megnézheted azt a publikációt, amely azt állítja, hogy az, akinek profi fotói vannak, 30%-al többet értékesít. Végezzünk egy gyors fejszámolást:


gondolj a jelenlegi árbevételedre. Ezt követően, számold ki a 30%-át. Megvan? Na, ezzel az összeggel tudnál több bevételt termelni ha profi fotókat használnál. Elképzelhető, hogy pont ez az összeg hiányzik a céged nyereségességéhez.


Készen állsz arra, hogy megtöbbszörözzük értékesítéseidet?ÉTELFOTÓZÁS INFÓK


bottom of page