top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Ételfotózás tippek éttermeknek - mi a siker titka?

Frissítve: márc. 27.

Étterem tulajdonosként, vagy egy vendéglátóegység marketingeseként, a jelenlegi versenyben bizonyára kisebb gondod is nagyobb annál, hogy milyen fotókat tölts fel az ételekről, vagy egyáltalán legyenek-e ételfotóid.

El kell intézned a webfejlesztést, a Foodpanda / Wolt regisztrációt, megkötni a futárcégekkel a szerződést, a beszállítók, az alkalmazottak a rengeteg papírmunka és éjszakákba nyúló emailezésekről ne is beszéljünk.


A lényeg:

Tudom, hogy milyen nehéz neked most.


Rengeteg étterem tulajdonossal beszéltem a napokban, így gondoltam írok egy kis segítséget Nektek azzal kapcsolatban, hogy hogyan növeljétek az rendeléseitek számát, és kicsit segítsek ezekben a nehéz időkben.

Amit én érzékelek, hogy gyakorlatilag:

Minden étterem versenyt fut a máért, mindenki napról napra csak túlél.


Ez által senki nem tudja, hogy hol áll a feje.

Fű-fa éttermet nyit, azok is, akiknek talán nem is kellene.. Na mindegy, ez a poszt most nem erről szól. Az online tér jelentősen erősödik, az éttermek egyre profibb marketing eszközöket használnak

Azt, hogy az online világban brutálisan megnő a kínálat, ez által a verseny is sokkal erősebb lesz.


Az étteremtulajdonosokat és marketingeseket most valahogy így kell elképzelni:


Mi a Te feladatod ebben az esetben? A megnövekedett versenyben előkelő helyen érni a célba, ezáltal fennmaradni a vízfelszínen.


A helyzet az, hogy az az étterem, aki fent van a közösségi médiában, ott van a kiszállítós applikáációkon, de viszont nem megfelelően vannak prezentálva az ételei, bizony csak a pénzt égeti.

Rengeteg helyen látom azt, hogy az ételekről nincsenek fent megfelelő fotók, sőt mi több, egyáltalán nincsenek fent fotók, csak az étel neve és maximum egy leírás. Ezektől az éttermektől rendre azt hallom, hogy nagyon kevés bevételt termelnek és roppant elégedetlenek a teljesítményükkel.


Ami tény az az, hogy a vásárló egy vizuális, érző ember, és szeretné látni azt, hogy hogy néz ki az az étel, amiért kifizet akár több ezer forintot.

Lényegében ez az a kulcs dolog, ami szerintem fontos ebben az esetben, és ahol a hiba gyökerezik. Erre szuper megoldás a profi ételfotózás.


Jöjjenek tehát a kérdések és válaszok, amikről az éttermes ügyfeleimmel nap-mint-nap szó esik:


1. Megfelelő-e az, ha ételfotók nélkül töltjük fel az ételeket a webre?

Egy amerikai marketing cég tanulmánya alapján

30%-al többen vásárolják meg azt az ételt online, amiről fotó is van feltöltve

Azzal tehát, hogy kifizetsz egy jelentős összeget webfejlesztésre, beleölsz sok munkaórát a Foodora partnerszerződésbe, viszont fotókat nem töltesz fel, nem biztos hogy azt a sikert éred el, amire számítasz. Mi emberek vizuális alapon működünk, főleg ha ételről van szó.


2. Megfelelő-e az, ha megoldjuk az ételek fotózását egy mobiltelefonnal

Ezzel az a baj, hogy valószínűleg az ellenkezője fog történni annak, amit vársz. A vásárló észre fogja venni a különbséget a konkurensed profi fotói, és a ti házilag készült fotóitok között. Ezáltal, Titeket automatikusan alacsonyabb minőségre fog pozícionálni, mint a konkurens éttermet. Ha a konkurens étterem áldozott profi ételfotózásra, árban ugyanott van mint ti, a csata el is dőlt, nem Tőletek fog rendelni az ügyfél.

Ezek tudatalatti folyamatok, reklámpszichológia, sajnos nem tudunk mit tenni ellene.

Csak egy kis példa, az első az amatőr fotó, a második profi fotó. Te melyiket rendelnéd meg?



3. Nem tartunk még ott, hogy ennyit költsünk ételfotózásra, majd ha több bevételünk lesz

Ezeket mindig befektetés-megtérülés alapon érdemes nézni. Ide kattintva megnézheted azt a publikációt, amely azt állítja, hogy az, akinek profi fotói vannak, 30%-al többet értékesít. Végezzünk egy gyors fejszámolást:


gondolj a jelenlegi árbevételedre. Ezt követően, számold ki a 30%-át. Megvan? Na, ezzel az összeggel tudnál több bevételt termelni ha profi ételfotókat használnál. Elképzelhető, hogy pont ez az összeg hiányzik a céged nyereségességéhez.

Ha érdekel hogy dolgozom, nézz bele egy ételfotós vlogomba:




Készen állsz arra, hogy profi ételfotóimmal megtöbbszörözzük értékesítéseidet? Ide kattintva megnézheted áraimat:




bottom of page