top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Gourmet Fesztivál 2023: ilyen volt hazánk legnagyobb gasztro fesztiválja

Frissítve: márc. 27.

A hétvégén az a megtiszteltetés ért, hogy én lehettem az egyik hivatalos fotósa a Gourmet Fesztiválnak. 🥳


Ez azért jelentett számomra hatalmas megtiszteltetést, mert ez a legnagyobb kaliberű gasztronómiai esemény itthon, ahol a legjobb éttermek és séfek ételeivel lehet találkozni.


Nagy szakmai kihívásként éltem meg ezt a munkát, de nagyon-nagyon élveztem.

Nem kifejezetten az a legnehezebb az ilyen munkáknál, hogy jó fotókat készítsen az ember: megtalálja a megfelelő szöget, fényeket, kompozíciókat. Ez is nehéz, de van valami, ami számomra most igazán nagy kihívást jelentett: minél gyorsabban kapcsolatot teremteni, "közel menni."


Értem ez alatt azt, hogy jó fotókat egy ilyen eseményen csak úgy készíthetsz, ha 2 perc alatt kapcsolatot teremtesz a vendégekkel, séfekkel, odamész, bemutatkozol, ez és ez vagy, és neked szükséged van egy ilyen és ilyen képre.

Ha ezt egy Michelin-csillagos, országosan is ismert séfnél kell megtenni, akkor ott is megtedd, csípőből, zsigerből, mintha csak a szomszédhoz mennél oda egy átlagos vasárnap délelőttön, hogy "Mi újság?".


Egy bizonyos szint fölött én azt gondolom, mi fotósok szakmailag nem úgy tudunk tovább fejlődni, hogy megtanulunk "Még jobban fotózni." A szakmát lehet és kell is maxolni, viszont más kvalitásokat is gyakorolni kell.


Az emberek rezgéseit kell megtanulni érezni, hogy kitől mit lehet kérni, kit hogyan kell megszólítani, ki mennyire nyitott egy fotóra, melyik séf mennyire stresszes: oké, tőle most lehet kérni egy olyan fotót, mert szemmel láthatóan ráér és nyitott, őt viszont inkább hagyom, majd ide visszajövök később.


Egy Ansel Adams idézet jut az eszembe mindig ilyenkor: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel."


Most pedig érkezzen egy rövid válogatás az elkészült fotókból. 😊



Gourmet fesztivál 2023 fotók:


Itt pedig egy TikTok összefoglaló az eseményről:


Ha szeretnél te is ilyen fotókat a rendezvényeteken, vagy az éttermeteknek, keress bátran:


bottom of page