top of page

Céges image építés: így csináld, stock fotók helyett

Régóta vállalok céges fotózásokat, néhány hete pedig szintén egy ilyenen vettem részt. A cégvezető elmondta, hogy azért kellenek neki a képek, hogy a valódi dolgozókon keresztük tudják bemutatni a vállakozást. Én ezt nagyon jó ötletnek tartom, de bevallom, ritkán találkozom ezzel a hozzáállással – legalábbis ritkábban, mint kellene. Pedig nagyon sok előnye van annak, ha nem csak egy random Stock-fotót vadászol le a netről.


Mi a baj a Stock-fotókkal?

Olyan szempontból semmi, hogy a minőségük általában rendben van. Az előnyei azonban annyiban ki is merülnek, hogy könnyű hozzájuk férni, és elég olcsó megoldást is jelentenek. Ez jól hangzik, de hátrány annál több van:

  • Bármikor szembe jöhetnek veled. Ugye nem gondolod komolyan, hogy csak neked jutott eszedbe ezeket a képeket használni? Szinte mindenki a dolog könnyebbik végét igyekszik megfogni, és keres néhány jogtiszta fotót a neten, amivel illusztrálhatja a weboldalát, a posztjait stb. Ennek az a következménye, hogy ugyanaz a kép, amit te kiválasztasz, simán fent lehet más oldalán is, ami egy csöppet kellemetlen.

  • Sok a hasonló fotó. Ha beírsz egy random keresőszót a netes képgyűjtő oldalakon, láthatod, hogy elég sok hasonló találat jelenik meg. Nem pont ugyanolyan, de hasonló elrendezés, sőt, talán ugyanazok a szereplők is vannak rajta – nos, ha egy ilyen jönne veled szembe valahol, az sem sokkal kevésbé kínos, mint amikor teljesen ugyanazt a fotót látod.

  • Nem feltétlenül azt a szellemiséget mutatják be, ami nálunk jellemző. Ezek a képek gyakran ábrázolnak ázsiai, fekete stb. embereket, ami természetesen nem baj, de egy magyarországi cég esetében azért jellemzően nem ilyen vegyes a dolgozók összetétele, kissé hiteltelennek hat egy ilyen fotó.

  • Személytelenek a képek. Bármennyire is jók a fotók, azért nyilván sokkal személytelenebbek, mintha a tényleges dolgozókról készültek volna. Így nehezebb a céggel azonosulni, egy arctalan valami lesz az emberek fejében.


A legjobb reklámarcok a dolgozók

A cikk elején említett cég vezetője szerette volna elkerülni az ehhez hasonló bakikat, ezért úgy döntött, saját fotókat készíttet, méghozzá azok szereplésével, akik neki dolgoznak. Ezek a képek ugyanis biztosan nem jönnek szembe sehol, ráadásul garantáltan hitelesebbek lesznek, mint egy random fotó a netről.


Az ilyen céges fotókból néhány példa, amiket én készítettem:
Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a jól sikerült céges fotók nem csupán illusztrációk, hanem a cég imidzsét is építhetik, mint munkahely. Ez pedig nagyon fontos, hiszen akkor tudod a legjobb munkaerőt megszerezni, ha a potenciális jelöltek szemében egy vágyott munkahelyet tudsz megteremteni. A szakzsargon ezt employer brandingnek, azaz munkáltatói márkaépítésnek nevezi. Lényege, hogy a céged váljon olyan munkahellyé, ahol jó dolgozni, és tudd is megmutatni, hogy ilyen.


Sokatmondó a beosztottak véleménye