top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Céges image fotózás: így csináld, stock fotók helyett

Frissítve: márc. 4.

Régóta vállalok céges fotózásokat, néhány hete pedig szintén egy ilyenen vettem részt. A cégvezető elmondta, hogy azért kellenek neki a képek, hogy a valódi dolgozókon keresztük tudják bemutatni a vállakozást. Én ezt nagyon jó ötletnek tartom, de bevallom, ritkán találkozom ezzel a hozzáállással – legalábbis ritkábban, mint kellene. Pedig nagyon sok előnye van annak, ha nem csak egy random Stock-fotót vadászol le a netről.


Mi a baj a Stock-fotókkal?

Olyan szempontból semmi, hogy a minőségük általában rendben van. Az előnyei azonban annyiban ki is merülnek, hogy könnyű hozzájuk férni, és elég olcsó megoldást is jelentenek. Ez jól hangzik, de hátrány annál több van:

  • Bármikor szembe jöhetnek veled. Ugye nem gondolod komolyan, hogy csak neked jutott eszedbe ezeket a képeket használni? Szinte mindenki a dolog könnyebbik végét igyekszik megfogni, és keres néhány jogtiszta fotót a neten, amivel illusztrálhatja a weboldalát, a posztjait stb. Ennek az a következménye, hogy ugyanaz a kép, amit te kiválasztasz, simán fent lehet más oldalán is, ami egy csöppet kellemetlen.

  • Sok a hasonló fotó. Ha beírsz egy random keresőszót a netes képgyűjtő oldalakon, láthatod, hogy elég sok hasonló találat jelenik meg. Nem pont ugyanolyan, de hasonló elrendezés, sőt, talán ugyanazok a szereplők is vannak rajta – nos, ha egy ilyen jönne veled szembe valahol, az sem sokkal kevésbé kínos, mint amikor teljesen ugyanazt a fotót látod.

  • Nem feltétlenül azt a szellemiséget mutatják be, ami nálunk jellemző. Ezek a képek gyakran ábrázolnak ázsiai, fekete stb. embereket, ami természetesen nem baj, de egy magyarországi cég esetében azért jellemzően nem ilyen vegyes a dolgozók összetétele, kissé hiteltelennek hat egy ilyen fotó.

  • Személytelenek a képek. Bármennyire is jók a fotók, azért nyilván sokkal személytelenebbek, mintha a tényleges dolgozókról készültek volna. Így nehezebb a céggel azonosulni, egy arctalan valami lesz az emberek fejében.


A legjobb reklámarcok a dolgozók

A cikk elején említett cég vezetője szerette volna elkerülni az ehhez hasonló bakikat, ezért úgy döntött, saját fotókat készíttet, méghozzá azok szereplésével, akik neki dolgoznak. Ezek a képek ugyanis biztosan nem jönnek szembe sehol, ráadásul garantáltan hitelesebbek lesznek, mint egy random fotó a netről.


Az ilyen céges fotókból néhány példa, amiket én készítettem:




Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a jól sikerült céges fotók nem csupán illusztrációk, hanem a cég imidzsét is építhetik, mint munkahely. Ez pedig nagyon fontos, hiszen akkor tudod a legjobb munkaerőt megszerezni, ha a potenciális jelöltek szemében egy vágyott munkahelyet tudsz megteremteni. A szakzsargon ezt employer brandingnek, azaz munkáltatói márkaépítésnek nevezi. Lényege, hogy a céged váljon olyan munkahellyé, ahol jó dolgozni, és tudd is megmutatni, hogy ilyen.


Sokatmondó a beosztottak véleménye

A legtöbb ember szemében nem mérvadó, hogy egy vállalkozás mit állít saját magáról, hiszen érthető okokból mindegyik a lehető legjobb fényben szeretné magát feltüntetni. Sokkal többet árul el az, hogy a cégnél mekkora a fluktuáció, milyen a légkör, mit kínál a dolgozóinak.


Az álláshirdetések persze mindig tele vannak hangzatos ígéretekkel, de azért a munkavállalók zöme már tudja, hogy ezeket nem árt némi fenntartással kezelni. Sajnos gyakori, hogy a fele sem valósul meg annak, amit ígérnek. Fontos, hogy megértsd: nem az fogja építeni a munkáltatói márkádat, hogy Te mit állítasz, hanem az, hogy a dolgozóid hogy érzik magukat.


Egy potenciális munkatárs számára éppen ezért vonzóbb lehet, ha kicsit úgy érezheti, hogy „belelát” a cég mindennapjaiba. Ezt az érzést pedig erősíti, ha a céges honlapon, a közösségi média felületeken valós fotókkal találkozik, a szereplőkre pedig akár úgy is nézhet, mint a leendő kollégáira – máris egy kicsit bensőségesebb az egész, ugye? Senki és semmi nem tudja úgy visszaadni a cégnél uralkodó légkört, hangulatot, mint azok, akik valóban ott dolgoznak!


Céges image fotózás valódi képekkel!

Ha fontos számodra a céged sikere, egyértelmű, hogy munkavállalókból is a legjobbakat kell megnyerned – egy állandó, ütős csapat mindennél többet ér. Fordíts kellő figyelmet az employer brandingre, mutasd meg, kik dolgoznak nálad és milyen a légkör, legyenek az alkalmazottaid a céged arcai! Hadd lássák a kiírt pozíciókra jelentkezők, hogy ide tényleg érdemes pályázni!


Amennyiben Te is látod már a saját céges fotók előnyeit, és szeretnéd, ha a Te dolgozóidról is készülnének hasonlók, nézd meg Céges fotózás szolgáltatásunkat, és keress minket bizalommal!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page