top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Hogyan készüljetek fel céges portréfotózásra?

Frissítve: 2023. dec. 18.

Igazán jó minőségű céges portrékkal minden könnyebb. Új ügyfeleket szerezni, növelni az árbevételt, növelni a kollégák lojalitását, vagy egyszerűen csak jó benyomást kelteni másokban. Ilyen képeket azonban nem könnyű készíteni, és legtöbbször nagyon kell hozzá a profi segítség. De a jó fotós önmagában nem minden, Ti is kelletek ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassam ki belőletek!

Ha úgy döntöttetek, hogy profi képeket készíttettek magatokról, bizonyára bennetek is felmerült már millió kérdés a fotózással kapcsolatban. Mit vegyünk fel? Mit csináljunk a hajunkkal? Borotválkozzunk? Sminkeljünk? Ha igen, mennyire?



Ezek a kérdések mindenkiben megfogalmazódnak, és meg is szoktuk beszélni, mikor időpontot egyeztetünk. De hogy biztosan ne maradjon ki semmilyen előkészület a részetekről, az alábbi bejegyzésben összefoglaltuk, mit tehettek Ti magatok azért, hogy a képek a lehető legjobban sikerüljenek.


Ez a cikkünk most vegyesen szól férfiaknak és nőknek, szóval arra kérünk, szedd ki azt, ami Rád vonatkozik. 😊



Így készüljetek a céges fotózásra:

  • Amennyire lehet, pihenjétek ki magatokat előtte! Mindenki akkor tudja a lehető legjobb formáját hozni, ha eleget pihent. Tehát, amennyiben lehetséges, ne a céges buli másnapjára szervezd a fotózást, újabb programként, mert a brigád nagy részének jó eséllyel elég megviselt lesz az ábrázata. Igaz, lehet sminkelni, de az sem tüntet el mindent – hidd el, látszik, hogy valaki ki van pihenve vagy nincs.

  • Mindenki több ruhát hozzon magával, illetve a ruhák legyenek tiszták! A ruhák közül segítünk kiválasztani azt, ami a legelőnyösebb. Mivel céges fotózás lesz, kicsit hivatalosabb megjelenés az ideális, illetve ha van valamilyen egységes viselet (például a cég logójával ellátott ing, blúz), akkor azt javasoljuk viselni, de teljesen semleges darabokban is készülhetnek képek. A legbiztosabbra akkor mentek, ha leegyeztetitek ezt magukkal a cégtulajdonosokkal, vagy a központtal, mi mindenkinek ezt szoktuk javasolni. Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor befotózunk 60 db portrét, és utólag derül ki, hogy a döntéshozóknak nem tetszik a ruha ami a kollégákon van. Ruháitokat arra kérünk, hogy vasaljátok át a fotózásra, valamint ügyeljetek rá, hogy a ruhák ne nagyon gyűrődjenek össze, amíg utaztok!

Ajánlott ruhák

Férfiaknak: elegáns egyszínű ingek (lehetőleg kerüljük az élénk színeket, használjunk szürkét, fehéret, vagy feketét), vékony zakó, nyakkendő opcionálisan

Nőknek: blézerek, csinosabb blúzok, egyszínű topok, szűk pulóverek

  • Smink terén két féle opciónk van. Az első az, hogy magatoknak megcsináljátok. Ha jól ki tudjátok magatokat sminkelni, vagy esetleg van egy ügyes sminkes a cégnél, akkor ez egy abszolút járható út. Ha nem, akkor se csüggedjetek, van erre profi szakemberünk, aki nagyon előnyös, de természetes hatású sminket készít, ami minden szempontból jól mutat a képeken. Fontos infó lehet, hogy a csomagjaink nem tartalmazzák a sminkelés árait. Ezzel kapcsolatban az árajánlatkérésnél külön érdeklődjetek. Ha a sminkedet magadnak csinálod, itt lesz egy hasznos cikkünk: Hogyan sminkeld ki magad céges fotózás előtt?

  • Körömlakk terén kérjük, hogy kerüljétek a túl élénk színeket és inkább natúr (nude) árnyalatokat használjatok.

  • Frissen mosott hajjal gyertek a fotózásra, és a lányok hozzanak magukkal fésűt. Haj tekintetében úgy készüljetek, mintha egy állásinterjúra jönnétek. Próbáljatok meg a legjobb formátokban lenni, persze ne toljátok túl. Olyan hajviseletet csináljatok, ami már bevált, ne most kísérletezzetek. Ne csinálj magadnak olyan hajat, amit előtte nem próbáltál ki. A legjobb az, ha úgy ütemezitek, hogy nem sokkal a fotózás előtt mentek el a fodrászodhoz.

  • Ha fested a hajad, gondoskodj róla, hogy ne legyen lenőve a fotózás napjára!

  • Kerüljétek az új, még ki nem próbált barnító technikákat, különösen a barnító krémektől ódzkodjatok, és szoláriumozni se a fotózás előtti napokban menjetek el! 😊 Nincs kellemetlenebb, mint amikor kipirosodva érkezel a fotózásra.

  • Férfiak esetében egy fodrász mindenképp ajánlott a fotózás előtti 2-3 napban. Egyszer van fotózásotok, érdemes megadni a módját, ugyanis elképzelhető, hogy az elkészült képed évekig is ott fog díszelegni a weboldalatokon, vagy a Linkedin profilodon

  • Következő kérdés a férfiaknál a borotválkozás. Nos, erre a válasz roppant egyszerű: mindenki legyen olyan, mint máskor. Aki mindig frissen borotvált arccal jelenik meg a munkahelyen, az a fotózáskor is tegyen így, de ha általában borostát vagy szakállat visel, az most se változtasson ezen a szokáson. Az arcszőrzet ugyanis annyira meghatározó tud lenni, hogy néhány ember gyakorlatilag felismerhetetlen, ha másképp borotválkozik egy fotózáshoz, mint a mindennapokban.

  • A kezek állapotára mindenképp figyeljetek, a kezeitek legyenek ápoltak és frissek. Ez azért fontos, mert sokszor, főleg ha image fotókat is készítünk, a kezek szoktak látszódni a fotókon.

  • Összességében tehát: hozzátok a legjobb formátokat. Higyjétek el, nagyon meg fogjátok bánni, ha felszínesen készültök fel a céges fotózásra. Tudjuk, sok a dolgotok, viszont ez a fotó, kis szerencsével rengeteg ideig nyilvános lesz a cégetek weboldalán, érdemes tehát csúcsformában lennetek.


+1: Nyugi, csak lazán! :)

Ha nem vagytok hozzászokva az ilyesmihez, esetleg nem kimondottan szeretitek, sőt, utáljátok ha fotóznak, elmondanánk, hogy ez abszolút oké.


Erről itt írtunk részletesebben:


A lényeg: ha hiszitek ha nem, hozzánk mindenki úgy jön, hogy utálja ha fotózzák. 😅

A problémátokkal tehát nem vagytok egyedül. A lényeg, hogy bízzátok ránk magatokat: nem kell profin pózolnotok, a fotósotok, Attila majd segít mindenben, ezért lesz ott. Segítünk, hogy hogy álljatok, hova rakjátok a kezeteket, meg mondunk majd jó sok hülyeséget (3-4 óra után sajnos Attila poénjai már elég fárasztóak, ezért előre is elnézést kérünk.😆)


Mások is izgulnak, de nyugi, eddig még mindenki élve távozott a fotózásainkról! :)

Tudjuk kezelni a helyzetet, igyekszünk segíteni abban, hogy le tudjátok vetkőzni a félelmeiteket, gátlásaitokat, bízzátok ránk magatokat! 😊


bottom of page