Hogyan készüljetek fel céges portréfotózásra?

Frissítve: feb 2

Igazán jó minőségű céges portrékkal minden könnyebb. Új ügyfeleket szerezni, növelni az árbevételt, növelni a kollégák lojalitását, vagy egyszerűen csak jó benyomást kelteni másokban. Ilyen képeket azonban nem könnyű készíteni, és legtöbbször nagyon kell hozzá a profi segítség. De a jó fotós önmagában nem minden, Ti is kelletek ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassam ki belőletek!

Ha úgy döntöttetek, hogy profi képeket készíttettek magatokról, bizonyára bennetek is felmerült már millió kérdés a fotózással kapcsolatban. Mit vegyünk fel? Mit csináljunk a hajunkkal? Borotválkozzunk? Sminkeljünk? Ha igen, mennyire?Ezek a kérdések mindenkiben megfogalmazódnak, és meg is szoktuk beszélni, mikor időpontot egyeztetünk. De hogy biztosan ne maradjon ki semmilyen előkészület a részetekről, az alábbi bejegyzésben összefoglaltuk, mit tehettek Ti magatok azért, hogy a képek a lehető legjobban sikerüljenek.Így készüljetek a céges fotózásra:

  • Amennyire lehet, pihenjétek ki magatokat előtte! Mindenki akkor tudja a lehető legjobb formáját hozni, ha eleget pihent. Tehát, amennyiben lehetséges, ne a céges buli másnapjára szervezd a fotózást, újabb programként, mert a brigád nagy részének jó eséllyel elég megviselt lesz az ábrázata. Igaz, lehet sminkelni, de az sem tüntet el mindent – hidd el, látszik, hogy valaki ki van pihenve vagy nincs.

  • Mindenki több ruhát hozzon magával! A ruhák közül segítünk kiválasztani azt, ami a legelőnyösebb. Mivel céges fotózás lesz, kicsit hivatalosabb megjelenés az ideális, illetve ha van valamilyen egységes viselet (például a cég logójával ellátott ing, blúz), akkor azt javasoljuk viselni, de teljesen semleges darabokban is készülhetnek képek. A legbiztosabbra akkor mentek, ha leegyeztetitek ezt magukkal a cégtulajdonosokkal, vagy a központtal, mi mindenkinek ezt szoktuk javasolni. Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor befotózunk 60 db portrét, és utólag derül ki, hogy a döntéshozóknak nem tetszik a ruha ami a kollégákon van.

Ajánlott ruhák

Férfiaknak: elegáns egyszínű ingek (lehetőleg kerüljük az élénk színeket, használjunk szürkét, fehéret, vagy feketét), vékony zakó, nyakkendő opcionálisan

Nőknek: blézerek, csinosabb blúzok, egyszínű topok, szűk pulóverek

  • Érdemes ügyelni arra, hogy a ruhák ne gyűrődjenek össze, míg megérkeztek! Használjatok lehetőség szerint ruhazsákot, illetve fogast az utazás során.

  • Smink terén két féle opciónk van. Az első az, hogy magatoknak megcsináljátok. Ha jól ki tudjátok magatokat sminkelni, vagy esetleg van egy ügyes sminkes a cégnél, akkor ez egy abszolút járható út. Ha nem, akkor se csüggedjetek, van erre profi szakemberünk, aki nagyon előnyös, de természetes hatású sminket készít, ami minden szempontból jól mutat a képeken. Fontos infó lehet, hogy a csomagjaink nem tartalmazzák a sminkelés árait. Ezzel kapcsolatban az árajánlatkérésnél külön érdeklődjetek.

  • Frissen mosott hajjal gyertek a fotózásra, és a lányok hozzanak magukkal fésűt. Haj tekintetében úgy készüljetek, mintha egy állásinterjúra jönnétek. Próbáljatok meg a legjobb formátokban lenni, persze ne toljátok túl. Olyan hajviseletet csináljatok, ami már bevált, ne most kísérletezzetek. Ne csinálj magadnak olyan hajat, amit előtte nem próbáltál ki. A legjobb az, ha úgy ütemezitek, hogy nem sokkal a fotózás előtt mentek el a fodrászodhoz.

  • Következő kérdés a férfiaknál a borotválkozás. Nos, erre a válasz roppant egyszerű: mindenki legyen olyan, mint máskor. Aki mindig frissen borotvált arccal jelenik meg a munkahelyen, az a fotózáskor is tegyen így, de ha általában borostát vagy szakállat visel, az most se változtasson ezen a szokáson. Az arcszőrzet ugyanis annyira meghatározó tud lenni, hogy néhány ember gyakorlatilag felismerhetetlen, ha másképp borotválkozik egy fotózáshoz, mint a mindennapokban.

  • Összességében tehát: hozzátok a legjobb formátokat. Higyjétek el, nagyon meg fogjátok bánni, ha felszínesen készültök fel a céges fotózásra. Tudjuk, sok a dolgotok, viszont ez a fotó, kis szerencsével rengeteg ideig nyilvános lesz a cégetek weboldalán, érdemes tehát csúcsformában lennetek.


+1: Nyugi, csak lazán! :)

Ha nem vagytok hozzászokva az ilyesmihez, esetleg nem kimondottan szeretitek, ha fényképeznek, az izgalom mellett nyilván ijesztő is számotokra a fotózás gondolata. Tudnotok érdemes, hogy nem Ti vagytok az egyetlen, akik, bár szeretnének jó fotókat magukról, mégis kisebb gyomorgörccsel gondolnak arra, hogy egy fényképezőgép előtt pózoljanak. Mások is izgulnak, de nyugi, eddig még mindenki élve távozott a fotózásainkról! :)

Tudjuk kezelni a helyzetet, igyekszünk segíteni abban, hogy le tudjátok vetkőzni a félelmeiteket, gátlásaitokat, bízzátok ránk magatokat!