top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Céges fotózás – így válaszd ki a megfelelő fotóst

Frissítve: 2023. dec. 19.

Nincs rosszabb, mint amikor a megrendelt céges fotózás eredményét látva a kollégák nagy része szörnyülködik. Pedig ez elég gyakran fordul elő, és általában a nem igazán átgondolt fotós kiválasztásának eredménye. A fotóssal ugyanis nagyon könnyű mellényúlni, éppen ezért igen nagy százalékban esnek bele a kliensek ebbe a hibába.





Mindenki lehet céges fotós – de nem mindenkinek kellene annak lennie


Bizonyára neked is feltűnt, hogy ha elkezdesz fotóst keresni a neten, millió találatot kapsz. Ez azért van, mert rengeteg az önjelölt fotós, a szakma nagyon felhígult, így pedig laikusként igencsak nehéz dolga van annak, aki szeretne tényleg jó szakembert találni. Persze azért nem lehetetlen, de van néhány szempont, amire nem árt odafigyelni, amikor döntést hozol.


Különösen igaz ez a cégek esetében, mert nagyon sokat lehet bukni a rosszul sikerült céges portrékon. És nem csak a fotózás árát. Ezeket a képeket nem tudja a cég felhasználni márkaépítésre, nem kerülnek ki az oldalra, esetleg kiadványokra, a fotózáson résztvevő dolgozók is csalódnak, mert nem azt kapják, amit vártak.


Nézzünk pár példát, amatőrök és profik által készített céges portrékra:





Te melyiket választanád a cégednek, a bal vagy a jobb oldali verziót?


Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, nullára redukálhatod annak az esélyét, hogy a bal oldali helyzetbe kerülj:


  • Ne csak az árat tartsd szem előtt! A céges fotózás drága, tudjuk. Számos vezető éppen ott követi az első hibát, hogy megpróbálja minél kisebb kiadással megúszni a dolgot, ezért megkeresi a legolcsóbb fotóst, akit talál a közelben. Most mondhatnánk, hogy olcsó húsnak híg a leve, és ez nincs másképp a fotózás terén sem, de azért nem állíthatjuk azt, hogy nem lehet szerencsével kifogni egy tehetséges kezdőt, aki még alacsony árakon dolgozik, de jó képeket készít. Ennek ellenére baj, ha az ár az egyetlen szempont, hiszen, ha nem nézed meg, mit is kapsz a pénzedért, annak könnyedén lehet koppanás a vége.

  • Ne fizess kuponos ajánlatért! Ha egy fotósnak így kell hirdetnie magát, az azt jelenti, hogy nem sok megkeresése van – vajon miért? Emellett érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kuponos oldalak jutaléka meglehetősen magas, így a fotós ezekben az esetekben alacsonyabb áron dolgozik, mint máskor. Vajon mennyire motivált, ha a bevétele jó részét a kuponoldalnak kell adnia?

  • Kérj ajánlásokat! Biztosan vannak a cégednek partnerei, akiknél zajlott már céges fotózás. Kérdezd meg őket, elégedettek voltak-e, ha igen, akkor máris lehet egy kiindulópontod, megvan, kit érdemes megkeresni. Legjobb, ha több ilyen ajánlást kapsz, és kiválaszthatod közülük azt, akinek a képei a Te elképzelésedhez a legközelebb állnak.


céges fotózás

  • Nézd meg a portfólióját! Ha van egy kiszemelt fotós, akivel szívesen dolgoznál, mindenképpen nézd meg a korábbi munkáit, és mérd fel, hogy abban is van-e tapasztalata, amit Te szeretnél tőle. Az például szuper, ha gyönyörű családi fotókat, kismama fotókat, CV fotókat készít, de nem biztos, hogy segítség lesz, ha jó céges portrékat kéne összehozni a munkatársakról. Mindenképpen olyan fotóst keress, akinek abban van tapasztalata, amit Te szeretnél tőle!

  • Nézd meg, milyen cégeknek dolgozott eddig! Ha vannak nagyobb cégek is a vásárlói között, az már nagyon jót jelent, ugyanis ha egy nagy multi is bizalmat szavazott már neki, ahol az elvárások is sokkal nagyobbak, akkor valószínűleg a kisebb kkv-k anyagait is szépen meg fogja csinálni.

  • Nézd meg a közösségi média profiljait! Csekkold le, hogy mikor posztolt utoljára, hány követője van. Ha valakinek sok követője van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó fotós, viszont egy biztos: sok ember bizalmat szavazott már neki és régóta a szakmában van. A pár száz követős fotósokkal vigyázni kell, könnyen lehet, hogy fél éve kezdte a szakmát, tehát nincs kellő tapasztalata. Egy céges fotózás pedig sok pénz ahhoz, hogy amatőrökre bízd a munkát.

  • Nézd meg, vannak-e extra szolgáltatások! Némileg visszakanyarodva az árhoz: mindenképpen érdeklődj, hogy pontosan mi tartozik a csomagba! Számos fotósnál elérhetők olyan plusz szolgáltatások, mint a sminkes biztosítása, a jól felszerelt helyszín, esetleg kellékek. Némelyik ezek közül jól jöhet, ezért érdemes lehet megfontolni, hogy akár egy kicsit több pénzt áldozva a fotózásra, olyat válassz, aki ilyen extrákat is kínál.

  • Kreatív szakembert keress meg, olyat, akinek vannak saját ötletei is. Persze, nagyon jó ha pontosan tudjátok milyen fotókat szeretnétek, de hidd el, óriási segítség lehet az, ha a fotós nem csak robot-üzemmódban leutánozza amit kértek tőle, hanem esetleg saját kreatív elképzelései, ötletei is vannak a képeitek sikerét illetően.

  • Szimpatikus fotóssal dolgozz! Nehéz megnyílni és lazán viselkedni olyan ember előtt, aki nem szimpatikus, márpedig a jó képekhez ez kell. Nincs könnyű dolgod egy céges fotózás esetén, hiszen nemcsak neked kell, hogy szimpi legyen a választott szakember, hanem a kollégáknak is. Nos, mindenkinek nem lehet megfelelni, de Te ismered a csapatodat, így bizonyára van némi fogalmad arról, milyen emberrel dolgoznának együtt könnyen – olyat kérj fel a munkára!



  • Legyen közel, vagy menjen ki a helyszínre. Nagyon nehéz megszervezni, hogy az egész csapat eljusson a fotózásra, ha az külső helyszínen van. Hatványozottan nő az esélye annak, hogy ez sikerül, ha a munkahelyhez közeli helyszínt választasz, vagy ha a fotós megy ki hozzátok, a megfelelő felszerelésekkel. Utóbbi azért jó, mert ha egy sima munkanapra időzíted a fotózást, jó eséllyel mindenki ott lesz.

  • Gondolkodj hosszútávon! Olyan fotóst keress, akivel el tudsz képzelni hosszabb távú együttműködést is. A csapatod összetétele időről időre változhat, illetve néhány évente amúgy sem árt frissíteni a weboldalra kirakott, vagy kiadványokban megjelenő képeket. Nagyon jól tud jönni, ha nem kell minden egyes alkalommal elölről kezdened a keresgélést, hanem van egy biztos embered, akinek szólhatsz, ha szükséged lenne újabb képekre.

  • Ha van időd, olvass bele a blogjába! Az által, hogy blogol, az azt jelenti, hogy törődik a vásárlóival, próbál értéket adni, nem csak a pénzkeresés lebeg a szeme előtt. A blogot megnézni azért is lehet jó döntés, mert beletekinthetsz a fotós munkastílusába is.


Tekints meg néhányat céges portréfotóimból, amelyeknél sok a saját ötleteim alapján készült. Nagyon szeretek a kreatív ötletelésben is részt venni, amikor egy céggel dolgozom:



Lehet, hogy éppen engem keresel? Nézd át eddigi céges fotóimat, és ha úgy gondolod, ilyesmi képekre van szükséged, keress fel bizalommal!

bottom of page