top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Magadnak sminkelsz a céges fotózás előtt? Így csináld

Frissítve: 2023. febr. 28.

A múltkori Hogyan készülj fel a céges fotózásra? cikkünk után most essen szó a sminkekről.

Az, hogy egy fotó jól sikerül-e, annyi apróságon múlik, amit laikusként észre sem veszünk. Honnan jön a fény, merre fordul az alany, mekkorára nyitja a szemét, honnan fúj a szél, hogy áll a haja… és igen, azon is, hogy milyen sminket visel. A smink a nők varázslata: ugyanaz a hölgy teljesen másképp néz ki 2 különbözően elkészített make up-pal, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy fotózáshoz hogyan fested ki magad.


Egy kis háttértörténet: Miért készült ez az írás?

Sokszor előfordul az, hogy a fotóalanyaim inkább saját maguknak készítik el a sminkjüket.

Hogy minél jobb eredményt tudjatok elérni, konzultáltam egy profi sminkessel és összeraktunk egy ilyen blogposztot, amiben próbálunk támpontokat adni, hogy a lehető legjobb otthoni végeredményt érhesd el, ha úgy döntesz, hogy magadnak sminkelsz.

Ha mostanában fotózzuk a portréidat mindenképp érdemes elolvasni, de talán még akkor is, ha csak simán érdekel pár hasznos infó a témával kapcsolatban.


Első fontos tétel: máshogy sminkelünk fotóra, mint a valóságban


Nem árt, ha tudod, hogy a fotókon teljesen másképp mutat a smink, mint a valóságban. Többnyire sokkal kevésbé látványos, és sokszor más megoldásokat is kíván. Ezt figyelembe kell venni, amikor fotózáshoz sminkeled magad, ha azt akarod, hogy a végeredmény megnyerő legyen.

Általános igazság, hogy a fotózásokra használt smink nem kifejezetten jó hétköznapi viseletnek, a hétköznapi smink pedig kevés lesz a képeken.


A lényeg tehát:

Sminkelj kicsit erősebben, mintha csak egy hétköznapi sminket tennél fel!


Mutatjuk, mire figyelj, hogy jók legyenek a házilag készült képek is!


Az előkészületek

Első lépésben mindig alaposan tisztítsd meg a bőrödet! Sokkal szebb és frissebb lesz az összkép, ha jó alaposan leradírozod az elhalt hámsejteket, és egy élénkítő arclemosóval átmosod az arcod. Használd a megfelelő hidratáló krémet is, de ne közvetlen a sminkelés előtt! Adj neki időt rendesen felszívódni.

Közvetlenül a smink felrakása előtt használhatsz primert, ami egyenletesebbé teszi az arcbőrt, segít eltüntetni az olyan hibákat, mint például egy régi sebhely, apró gödrök, vagy éppen a pici pattanások miatti kitüremkedések.



Fotókompatibilis sminktermékek

Tudtad, hogy ha egy alapozón ott virít a HD jelzés, az azt jelenti, hogy ideális választás fotózáshoz? Nem? Ne érezd magad tudatlannak, sokan nem tudják. Nem árt azonban, ha bevésed, mert kifejezetten hasznos, ha a jövőben tudatosan vadászol ezekre a termékekre – így talán még ki is kapcsolhatod a telódon a szépítő módot 😉

Nyugodtan használj fényvédőt a fotózás előtt is.



Erősebben sminkelj!

Ez mind a színválasztásra, mind a felvitt rétegekre, vonalak vastagságára igaz. Használj élénkebb színeket a szokásosnál, mert a fotók nem fogják annyira visszaadni – ne felejtsük el, hogy itt 3 helyett 2D-ben látszol, ami hatással van az ilyesmire. Lehet, hogy egy kis visszafogott smink a hétköznapokban épp eleget dob rajtad, és nincs is szükség többre, de a képeken ez pont annyit fog számítani, mintha semmit sem csináltál volna az arcoddal.

Szóval csak bátran, mintha bulizni mennél! Húzd szélesebbre azt a tusvonalat, használd nyugodtan a sötétebb árnyalatú szemhéjpúdert, kenj fel több pirosítót, rúzsból is jöhet az erősebb árnyalat. Hidd el, a fényképeken nem fog soknak tűnni, teljesen másképp látszik majd, mint a valóságban!


Pro tipp:

Alapozó használata után mindenképp használj púdert, hogy ne csillogjon az arcod.


A pillák a sminked lelke!

Oké, ezzel most valószínűleg nem találtuk fel a spanyolviaszt, mindenki tudja. De fotózás esetén még inkább igaz: minél hangsúlyosabbak a pilláid, annál szebb lesz a szemed, vele az egész összhatás. Persze ez a nőknek nem újdonság, nem véletlen, hogy a szempillaspirál alapfelszerelés mindenki neszesszerében, de egy fotózáshoz bevethetsz extra trükköket is, például alkalmazhatsz műszempillát.

Nem, nem lesz túl sok, ugyanaz érvényesül, mint az előző pontban: képen sokkal kevésbé látszik durvának! Gondolj csak egy pillanatra az Insta-modell csajokra: némelyik el is repülhetne, a szempillájával, ha nagyon akarna, fotón ez mégsem olyan sok – ha az utcán szembejön veled, akkor viszont annál inkább.




Használd bátran a highlightert!

Oké, utcára, a munkahelyedre valóban túlzás. Egy bulira viszont már szinte magától értetődő, és ami azt illeti, fotózások során is érdemes alkalmaznod a highlightert. Nagyon szép fényt ad az arcodnak, ami csak élőben természetellenes, a fotókon inkább csak élénkít, ami kifejezetten előnyödre válik.


Maradj önmagad!

Mindig elmondjuk, hogy természetesen ha tőled a végtelenségig idegen a sminkelés, akkor ne most vágj bele a középébe. Ha te sosem használsz rúzst, akkor ne használj most sem.

A fenti tippeket úgy építsd be, hogy azért megmaradj azon a vonalon, amit amúgy is képviselsz a hétköznapokban.

A fentiek csak egy fajta iránymutatást képviselnek, ha te egy szimpla alapozóban is jól érzed magad, akkor úgy gyere a fotózásra!

A lényeg: érezd jól magad a sminkedben, úgy fogod jól érezni magad a fotón is. 😊




Bízunk benne, hogy picit sikerült kivinnünk az erdőből, és voltak hasznos tippek ebben az írásban. Találkozunk a fotózáson! 📸

bottom of page