top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Céges fotózás "házon belül"? – 6 ok, hogy inkább profira bízd!

Frissítve: 2023. márc. 28.

Egy cég számára kulcsfontosságú, hogy milyen képekkel jelenik meg nyilvánosan, hiszen többek közt ez alapján fogják megítélni. Ennek ellenére sokan igyekeznek ehhez a témához megúszósan hozzáállni. „Majd leszedünk pár Stock fotót”, vagy „majd a Pistit megkérjük, úgyis szokott hobbiból fotózgatni”. Az a baj, hogy ezek a képek semmit nem fognak mutatni a cégedből – sőt, akár negatív színben is feltüntethetik, ha nem az igaziak, így adott esetben többet ártanak, mint használnak.


Mi is a baj ezekkel a megoldásokkal?


Azt már egy korábbi írásban kifejtettük, hogy miért nem jó ötlet Stock fotókkal telerakni a céges weboldalt és social media felületeket, így most csak röviden: mert nem a Te cégedről szólnak, nem azt a hangulatot adják át, nem teremtenek közvetlen kapcsolatot.


A „házon belül” megoldott fotózással más a gond: egyszerűen nem lesznek olyan minőségűek, hogy egy komoly cég számára vállalhatóak legyenek. Te, mint laikus, lehet, hogy nem tudod megfogalmazni, mi is a probléma velük, de ha rájuk nézel, látod, hogy valahogy az egész olyan „kevés”. Aztán megnézed a konkurencia weboldalát, ahol szakember által készített, jó minőségű képek vannak, és még inkább érezheted, hogy nem tudod azt a szintet hozni.

Mindannyian vizuálisak vagyunk, mutatjuk, hogy mi a különbség, aközött ha amatőrrel, vagy ha profival dolgozol, mondjuk portrék esetében:



Te melyik verziót választanád a céged arculatának, a bal oldalit, vagy a jobb oldalit?


Na de mit csinál egy profi fotós másképp?


  1. Észreveszi azokat a helyzeteket, amikor érdemes kattintani. Egy céges fotózás nemcsak portrék készítéséből állhat: gyakran éppen a vállalat mindennapjaiba igyekszünk betekintést biztosítani. Ehhez munka közben kell fotózni a dolgozókat, ami azonban nem könnyű: meg kell találni azokat a pillanatokat, amik jól tükrözik a céges munkafolyamatokat, és persze azt a szöget, ahonnan látszik is, mit csinálnak. Tapasztalat nélkül ez szinte biztos, hogy nem fog menni, és semmitmondó képek születnek, amiken alig látszik valami.

  2. Nem zavaró a jelenléte. A fotósnak képesnek kell lennie úgy dolgozni, hogy közbe ne zavarja a cég alkalmazottait. Ha ugyanis folyton útban van, egyrészt, a munkát hátráltatja, másrészt, az előbb emlegetett momentumokat sem fogja tudni elkapni. Nem titokban kell fényképeznie, de az fontos, hogy amennyire lehet, maradjon háttérben – „Pistinek” ez nem biztos, hogy menni fog.

  3. Nem beállított képeket készít. Jó ötletnek tűnhet megkérni a dolgozókat, hogy csináljanak úgy, mintha aláírnának valamit, a számítógépen dolgoznának, fénymásolnának stb. Csakhogy ők nem modellek, és valószínűleg nem is igazán tudnak modellként viselkedni. Az ilyen, beállított képek rendszerint nagyon izzadtságszagúak, érződik rajtuk, hogy beállított fotók, ami megintcsak nem teszi szimpatikussá a céget. A természetesség, emberközeliség lenne a lényeg!

  4. Oldja a hangulatot. Milliószor hallottam már a munkám során, hogy „engem ne fényképezz légyszi”, „rólam nem lehet normális képet készíteni”, „én nem vagyok fotogén”, „engem zavar a kamera” stb. Nos, egy munkájához értő fotós jól tudja oldani ezeket a gátlásokat, és olyan hangulatot teremt, hogy az alanyok ne érezzék magukat kényelmetlenül a fotózás során. Ez nem fog megvalósulni, ha „Pisti” időnként csak úgy odaszól az embereknek, hogy kicsit forduljanak már szembe, vagy tartsák úgy a kezüket, hogy látszódjon, mit csinálnak.

  5. Utómunkákat végez a képen. Ez az, amit a kolléga, aki a szabadidejében szeret a természetben fotózgatni, valószínűleg nem fog megtenni, vagy igen minimális szinten. Egy fotón utólag is sokat lehet javítani, ha ért hozzá az ember. Ezt a lehetőséget azonban nem fogod tudni kihasználni akkor, ha olyat kérsz fel a képek készítésére, aki a képszerkesztéshez már nem ért. Így be kell érned a nyers változattal, ami általában messze van a tökéletestől.

  6. Neki ez a profilja. A fotózó kollégának lehet, hogy van egy jó gépe, de nagy valószínűséggel nem céges fotózásokat vezényel hobbiból a szabadidejében, tehát nem ebben van tapasztalata. Így nem is fogja tudni ezt olyan szinten művelni, mint az, aki rendszeresen ezzel foglalkozik, nem tudja kiaknázni a lehetőségeket. A különböző témájú fotózások során teljesen másra kell figyelni – ezért érdemes olyanra bízni, aki ért hozzá.

Pár példa, általam készített céges fotókból, ilyen képeitek lesznek ha engem választotok:




Szeretnéd, ha a Te céges fotóid is hozzájárulnának a vállalkozásod pozitív megítéléséhez? Ide kattintva fordulj hozzánk bizalommal a legjobb képekért!


bottom of page