top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Hogyan építs folyamatos ügyfélszerző rendszert - ezt tanultam a b2b fotós marketingről 10 év alatt

Frissítve: 2023. dec. 19.


Fotósként, legyünk őszinték, viszonylag kevesen képzeljük el magunkat alkalmazottként. Aki erre a pályára lép, leginkább vállalkozásban gondolkodik, egyrészt, mert viszonylag limitáltak a lehetőségeink bejelentett munkaviszonnyal, másrészt, mert vállalkozóként jóval többet lehet keresni. Meg aztán ott van az is, hogy nagyon vonzó a szabadság, amit a saját időbeosztás lehetősége kínál. Vállalkozni azonban nem könnyű – legalábbis nagyon ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, amíg bele nem vág az ember. Ha tovább olvasol, segítek megtenni a kezdeti lépéseket, így kicsit könnyebb lehet az elindulás!


Amit fontos már az elején leszögezni:

Én alapvetően b2b területen dolgozom fotósként, az én vállalkozásom vásárlói túlnyomó többségben cégek. Ezért, ez az írás első sorban a cégek irányába történő marketingről szól.

A nulladék lépcső: megvan minden fotós felszerelésed, és van már gyakorlatod a fotózásban

Elnézést, ez a cikk most nem a teljesen kezdőknek fog szólni. Bár az is egy szép topik lenne, hogy milyen eszközöket használj, de én most nem erre fókuszálnék. Az alap felállás jelen esetben az, hogy van minimum egy profi vázad, és minden zoom tartományt le tudsz fedni jó minőségben nagy fényerővel, valamint van minimum 2db nagy kulcssszámú vakud és fényformálóid, amivel világítani tudsz.

Ha ehhez jön egy tehetséges látásmód, és 2-3 év gyakorlat a fotózásban, úgy már el tudod kezdeni a lent írottakat beépíteni a vállalkozásodba.


+1 Amennyiben vállalkozást szeretnél indítani fotósként, legalább olyan jó marketingesnek kell lenned, mint fotósnak, de inkább jobbnak. Egy erősen haladó marketing tudás nélkül esélytelen érvényesülnöd, ezért, ha azt se tudod hogy eszik-e vagy isszák a digitális marketinget, először még marketing tanulásra szánj rá pár hónapot, 1-2 évet, mielőtt a lentiekbe belelendülsz.



Az első lépések – hogyan legyek egyáltalán fotós vállalkozó?


Alkalmazottként viszonylag egyszerű dolgod van, ha találsz egy állást, mert a cég intézi a papírmunkát. Ha azonban a magad ura akarsz lenni, ez a feladat rád vár: neked kell kitalálnod, milyen vállalkozási formát célszerű választanod, amivel aztán elindulhatsz.

Mondhatnám, hogy keress egy jó könyvelőt, és kérj tőle egy tanácsadást, de megspórolom neked ezt a kört: úgyis az lesz a vége, hogy a a 80%-os költséghányad miatt, és azért, mert cégeknek számlázol, átalányadózó egyéni vállalkozó leszel. Ez az egyik legolcsóbb, legkönnyebben kezelhető vállalkozási forma, tökéletes az elinduláshoz.


Fontos tudnod, hogy a te tevékenységi köröd a 7420-as TEÁOR számú fényképészet lesz. Ami szuper hír, hogy ez 2022-ig végzettségköteles tevékenység volt, most viszont, már semmilyen papír nem kell hozzá, szabadon kiválthatod és el is kezdhetsz dolgozni.


A legtöbb könyvelő havi 5-10 ezer forintos összegért rendben tartja a dolgaidat, szól, ha valami fizetési határidő van, intézi az éves adóbevallásodat stb.


Hogy működik az átalányadózás?

Nos, ugye ez nem annyira egyszerű adózási forma, mint a KATA volt, de azért amiben nekünk, fotósoknak nagyon mákunk van jelen esetben, hogy mint írtam is: 80%-os költséghányadban van a fotózás.


Mi ez a költséghányad? Átalányadózásban három-féle költséghányad létezik:

40-80-90%. Ezt az alapján döntik el, hogy kinek mekkora része megy a bevételének költségekre.

Nekünk a 80% azért jó, mert a bevételünk után arányosan kevesebbet kell adóznunk, mint annak, aki a 40%-ba esik.


Konkrét számolásokba most nem mennék bele, egy azért, mert nem vagyok könyvelő, kettő pedig azért, mert ez a poszt most nem erről szól.

Erről már vannak nagyon színvonalas összefoglalások az interneten, olvass utána, ha mélyebben érdekel.


Jelen posztban ügyviteli/könyvelési szempontból neked most csak annyi számít, hogy:

Átalányadózó leszel, 7420 Fényképészet lesz a tevékenységed, 80%-os költséghányaddal.

A régi KATA 50.000Ft-os kimondottan olcsó ára után átalányadózóként kb. a dupláját fogod fizetni havonta, de ez még mindig egy nagyon kedvező összeg azokhoz képest, akik magasabb költséghányadban vannak. Nekünk fotósoknak pedig természetesen rossz volt a KATA törvény módosítása, azonban mi még a szerencsések közé tartozunk.


Na, most, hogy letisztáztuk az alapokat, és jogilag behatároltad a vállalkozásodat, számlaképessé váltál, jön a következő kérdés:


De honnan lesz nekem elég ügyfelem fotósként?


Oké, elhatároztad, vállalkozó leszel, hurrá! És máris betolakszik a fejedbe a következő kínzó, ám jogos kérdés: mi van, ha nem lesz elég ügyfeled? Kevés lesz a bevétel, és még a havi adóköltségeidet sem tudod kitermelni, és ahelyett, hogy élveznéd a szabadúszó lét előnyeit, mínuszos lesz az egész, aztán hagyhatod abba.


Nyugi, mindenkinek vannak ilyen parái az elején, de az ügyfélszerzés nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, habár tény, hogy kell bele időt, energiát, illetve némi pénzt invesztálni.


A továbbiakban nézzünk meg 10 tippet, amik azt gondolom kulcsfontosságúak egy fotós folyamatos ügyfélszerző rendszeréhez.


A 10 lépéses útmutató így egyben működik, egy lépést sem tudsz kihagyni.

Illetve még azt is hozzá kell tennem, hogy csak online marketingről fogok írni, az offline ügyfélszerzést és a sales-et most nem venném ide.

Nem azért, mert nem működnek mondjuk a hideghívások, vagy a konferenciák; tud az is jó lenni, ha jól csinálják, de az én tapasztalatom az, hogy egy masszív online marketing stratégiával és minimális sales képességekkel hihetetlenül jól, valamint olcsón lehet céges ügyfeleket szerezni fotósként.


Először vegyük végig az egész folyamatot, elejétől a végéig:

1. Első körben szükséged lesz referenciákra.

2. Második lépésként szükséged lesz egy ütős weboldalra, ami elad.

3. Ezután releváns forgalmat kell terelned a weboldaladra, olyan látogatókkal, akik érdeklődnék a szolgáltatásod iránt.

4. El kell érned, hogy minél több látogató árajánlatot kérjen tőled.

5. Megfelelő ár-érték arányú ajánlatodnak kell lennie, hogy az ajánlatodat elfogadják / a csomagodat megrendeljék.

6. Jól kell szolgáltatnod, minőségi, esztétikus, profi képeket kell leadnod, határidőre.

7. Neked magadnak is profin kell dolgoznod, kommunikálnod az egész folyamat alatt.

8. Visszajelzést, valamint - ha szeretne írni - ajánlást kell bekérned az ügyfeledtől, hogy milyennek találta a veled való közös munkát.

9. Az ügyfeledtől engedélyt kell bekérned, hogy kirakhatod-e az elkészült produktumot a weboldaladra referenciaként.

10. Kezded az elejéről az egész folyamatot, míg fel nem épül egy robosztus méretű referencia anyagod, amivel később árat tudsz emelni, és még több bevételre tudsz szert tenni.


Nagyjából ez lenne a tól-ig része a dolgoknak.

Most pedig induljunk az elejéről, kicsit bontsuk ki az egyes pontokat.


1. Első körben szükséged lesz referenciákra.


Sokan túllihegik ezt a kérdést, tyúk vagy tojás alapon állnak hozzá, nem tudják, hogy fogjanak bele. Valójában nem olyan nehéz ez a kérdés, mint elsőre tűnik.


Tisztázzuk: miert kellenek referenciák?

Alap, hogy a weboldaladon legyenek általad készített képek. Gondolj bele: Te megbíznál egy fotósban, aki azt állítja magáról, hogy nagyon jó, profin dolgozik, profi felszereléssel, van némi tapasztalata is, de nem látsz tőle egyetlen képet sem? Valószínűleg nem, és ezt pontosan ugyanígy gondolják azok is, akik fotóst keresve a weboldaladra tévednek.

Legyen tehát jó pár kép elérhető, amit Te készítettél, lehetőleg mindenféle területről, amelyeken tevékenykedsz. Ha ételfotósként szeretnél elindulni, legyenek fent esztétikus ételfotók, ha rendezvényezni szeretnél, akkor rendezvényfotók. Bármilyen szolgáltatást ajánlasz, az mind legyen alátámasztva releváns referencia képekkel.


Hogyan szerezhetsz referenciát?

Teljesen kezdőként nagyon nehéz összeszedni egy portfóliót, amivel el lehet indulni, hiszen, ahogy említettem, ennek híján nem szívesen fognak neked munkát adni – ez így kicsit patthelyzetnek tűnik, de van belőle kiút. Ezért szoktak eleinte sokan ingyen fotózni, cserébe az elkészült képeket az alany engedélyével felhasználhatják referenciaként. Ha semennyi gyakorlatod nincs még, ez számodra is jó lehetőség lehet – bevétel sajnos így nincs, és viszonylag sok időt kell beáldoznod, de tekints erre úgy, mint egy befektetésre a jövőbe!


Ehhez bátran használhatod a baráti, ismeretségi körödet, kérhetsz fel családtagokat. Legtöbben örülnek a felkérésnek, mert sokan szeretnék ám kipróbálni, milyenek lennének profi képeken, de bizonytalanok, hogy megérné-e kifizetni. Nos, itt az ingyenes próba lehetősége!

Ha b2b vonalban gondolkozol, menj le a sarki zöldségeshez, kérdezd meg nincs-e szüksége pár ütős fotóra a közösségi médiába. Érdeklődj a városod önkormányzatánál, hogy készíthetsz-e képeket a helyi rendezvényekről, de helyi cégeket is megkereshetsz azzal, hogy készítesz fotókat az eseményeikről, vagy éppen portrékat a dolgozókról. Nekik nem kerül semmibe, Te viszont gyűjtheted a referenciákat. A lehetőségeid tárháza végtelen, csak elég kreatívnak kell lenned, hogy kihasználd.


2. Második lépésként szükséged lesz egy ütős weboldalra, ami eladja a fotós szolgáltatásod.

Milyen egy fotós weboldal, ami elad?

Nos, azt gondolom erre ki kell térnünk, mert ez egy fontos és lényeges rész.

Ahhoz, hogy ebbe bele tudjunk menni, le kell tisztáznunk azt, hogy fotósként mi az a két terület, amerre el tudsz indulni:

  1. Lehetsz képzőművész, amikor a saját látásmódodat örökíted meg fotókon, és ezeket értékesíted, mondjuk printek, NFT-k vagy bármilyen más eszközök formájában

  2. Lehetsz alkalmazott művész, iparos, amikor megrendelői igényeket teljesítesz, például: céges portréfotózás, rendezvényfotózás, ételfotózás.


A kettő közötti lényeges különbség az, hogy képzőművészként azt fotózod, ami benned van, alkalmazott művészként pedig azt, ami a feladatod, amivel megbíznak.

Természetesen vannak határterületek is, mint például a divatfotózás, ahol magasabb a művészi hozzáadott értéke egy fotósnak, a dolgok tehát nem ennyire feketék és fehérek, de a lényeget érted: neked, iparosként, alkalmazott fotográfusként megbízóid vannak.

Nos, ezek a potenciális megbízók fogják megtekinteni a weboldaladat, mielőtt döntenek.


Miért volt az előbbi kis kitérőm? Nos azért, mert olyan fotósként, aki cégeknek értékesít, semmire nem fogsz menni egy művészileg szuper, de marketing stratégiailag értékelhetetlen weboldallal.


Mondok példát: rengeteg fotósnál látom, hogy annyi a weboldaluk, hogy egy fehér alapon kint vannak a képei, meg egy kontakt form. Ennyi.

Nos, ez biztosan szép, biztosan van művészi értéke, de eladni nem fog.

Az a fotós weboldal tehát, ami elad, azon van szöveg, méghozzá nem is kevés, vannak ügyfél ajánlások, referenciák, releváns szolgáltatásra optimalizált landing oldalak, bemutatkozó videók, releváns írott tartalom, és egyebek. Érdemes példákat nézned ezzel kapcsolatban.


Most, hogy letisztáztuk ezt a részt is, térjünk ki arra, hogy hogyan valósítsd meg technikailag ezt az oldalt?

Ma már ehhez sem kell gyakorlatilag semmilyen informatikai végzettség.

Van már Wordpress, Wix, Squarespace, számos olyan weboldal építő modul, amellyel pár nap alatt össze tudod legózni a saját weboldaladat, legfeljebb néhány tutorial videót kell megnézned a YouTube-on, vagy Google-ezni egy kicsit, ha elakadsz néhány lépésnél.

Tanulj! Végezz el képzéseket. Számtalan olyan kurzus van az interneten, hogy hogyan építsünk ügyfél-mágnes weboldalakat. Tanulás, tanulás, tanulás. Az elmúlt tíz évben én kb. 5 évet fotózást tanultam, és 5 évet marketinget: weboldal tervezést, ppc-t, SEO-t. Emlékezz az elején tanultakra: legyél legalább olyan jó marketinges, mint fotós, de az se baj, ha jobb.


Inspirálódj! Nézd meg olyan profi fotósok weboldalát, amik biztos sok vásárlót hoznak, és emelj el egy-két részletet belőle - persze ne másolj egyértelműen, de ötletet nyugodtan meríthetsz a saját oldaladhoz, amit aztán a stílusodra szabhatsz.

Tudod a mondást: Good artist copy, great artist steal. 😉


3. Ezután releváns forgalmat kell terelned a weboldaladra, olyan látogatókkal, akik érdeklődnék a szolgáltatásod iránt.


Nos, releváns forgalom. Kik a releváns látogatók egy b2b-ben dolgozó fotós számára?

Leginkább HR-esek, marketingesek, cégvezetők, vállalkozók, cégtulajdonosok. Szóval jó eséllyel nem közvetlenül azokhoz fogsz szólni, akiket fotózol.

Ahha, hát igen, nehéz ügy. Illetve annak tűnik elsőre, egyébként nem annyira az. 😊


A social media céges ügyfelek esetében magára az ügyfélszerzésre felejtős, kevesen követnek egy olyan fotóst, aki céges portrékat posztol, valahogy nem a legszexibb kontent. (Ez sem igaz minden esetben, mert ételfotósként ételekkel tarolni lehet az Instagramon.)

Ott van persze a Linkedin, de olyan drága rajta hirdetni, hogy én ott még sosem tudtam normális, épkézláb megtérüléssel hirdetéseket futtatni, így számomra az sem egy értékelhető eszköz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Linkedin nem tud működni, én csak azt mondom, hog nekem nem sikerült rentábilisan hirdetnem rajta.

Azért teljesen ne kukázd a műfajt, mert ettől függetlenül kell a Facebook, Insta, LinkedIn, csak másképp. Én a social media fenntartását, céges fotósként nem ügyfélszerző eszközként, hanem egy fajta bizalomkeltő eszközként kezelem. Jó ha van, ha felmennek az Instádra, nem baj ha vannak friss posztok, ezáltal is növelni lehet a pozitív döntés esélyét. Szóval arra jó, hogy megerősítse a hitelességedet, a szakértői státuszodat, de nem ez lesz az aranytojást tojó tyúk.


Pár sor a social médiáról - mert ha már csinálod, akkor csináld jól:

Ha azt kérdezném, hol tudod a legtöbb ismerősödet elérni egyszerre, biztos, hogy a Facebook, illetve az Insta lenne a válaszod. Ezek mellé egyre inkább felzárkózik a TikTok, de ha cégeknek akarsz értékesíteni ezek megint csak bizalomnövelők, ahol neked helyed van az a Linkedin lesz jelen esetben.

A feladat, hogy készíts magadnak vállalkozói profilt mindegyik felületre, buzgón küldj felkéréseket követésre az ismerőseidnek, lépj be szakmai csoportokba, ahol szintén promózhatod kicsit a vállalkozásodat. Utóbbiakban akár megbízást is találhatsz, gyakran keresnek közvetlenül szolgáltatót a tematikus csoportokban. Olyan közösségekbe is beléphetsz, amik más területhez tartoznak, de célcsoport lehetnek számodra: rendezvényszervezők, esküvői csoportok, kismama csoportok stb.

Amennyiben elkészült a vállalkozói oldalad, a következő lépés, hogy legyen rajta tartalom. Írj hetente több posztot, tartsd meg a követők figyelmét érdekességekkel, kérdésekkel, akár megosztós játékokkal. Terelhetsz forgalmat az oldaladra is, ha írsz olykor 1-2 blogbejegyzést és kiposztolod a social felületeidre, bemutatod a szolgáltatásaidat. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen lássák a weboldaladat, a szolgáltatásaidat, így pedig a nagyobb merítés miatt több lesz az ügyfél is.

És persze mutass rendszeresen friss munkákat! Fontos, hogy lássák, aktív vagy, folyamatosan dolgozol, és persze mindig színvonalas fotókat adsz ki a kezeid közül. Semmi nem hozza meg jobban az ember kedvét ahhoz, hogy ő maga is profi fotóshoz menjen, mint az, ha lát néhány igazán jó képet másról!

Futtathatsz fizetett hirdetéseket Facebookról vagy Instáról, ám ezt csak akkor már, amikor az összes többi forgalomterelő eszközöd pipa, de erre most nem térnék ki.


De mint említettem, a social csak egy kiegészítő eszköz, abból folyamatos vásárlóid aligha lesznek. Ok, nem social media - akkor mégis mi?


Vegyük végig gyorsan: mi zajlik le a fejében annak a HR-esnek, marketingesnek, rendezvényszervezőnek, aki megkapja azt a feladatot, hogy keressen fotóst. Ha ismer valakit, az szuper, ha nem ismer senkit nyilván ajánlást kér, na de mi van, ha senkitől nem kap értékelhető ajánlást? Hát a Google-ben keres. Online semmilyen más lehetősége nincs.

Ezért én, akinek csak lehet, a Google-t ajánlom, mindenféle formában.

Sokan egy fajta "közösségi média betegségben" szenvednek, és azt hiszik, hogy ügyfeleket csak az Instáról, vagy Facebookról lehet szerezni, ámde ez téves elképzelés, a Google egy remek ügyfélszerző eszköz, amit ha ügyesen csinálsz, tele fogja rakni a naptáradat fotózással.


A Googleből két féle forgalmat tudsz generálni a weboldaladra:

  1. Organikus forgalmat, tehát olyat, amikor nem hirdetésből jön az ügyfél

  2. Valamint fizetett forgalmat, amikor te egy adott kulcsszóra való megjelenésért kattintási árat fizetsz


Az elején, amikor még nincs organikus forgalmad, érdemes megkeresned egy profi PPC-s szakembert, aki ért a Google hirdetésekhez, és beállítani pár jól targetált kulcssszó alapú kampányt. Enélkül igazából csak égetni fogod a pénzt, mert laikusként jó eséllyel túl nagy célcsoportra próbálsz majd lőni, és sok irreleváns kattintásod lesz, amikért fizetsz ugyan, de neked nem lesz belőle megrendelésed. Szóval legalább eleinte kell egy PPC-s, később már lehet, hogy megy magadtól is.


Amire szükséged lesz jól működő Google alapú organikus ügyfélszerzéshez:

Egy ütős weboldal színvonalas portfólióval amit már áttárgyaltunk, jó szöveggel, felhasználóbarát felépítéssel, és persze alapos SEO-val, hogy a Google meg is találja az oldaladat. Amikor ugyanis valaki rákeres a Google-ban egy olyasmi kulcsszóra, hogy „rendezvényfotózás”, vagy „céges portréfotózás” és hasonlók, akkor azon fog múlni, hogy te hányadik helyen szerepelsz a találati listán, hogy mennyire optimalizált a weboldalad.

Ezt befolyásolja az oldal felépítése, a betöltési sebessége, a kulcsszavak használata, a rajta szereplő releváns információk mennyisége, az ide mutató linkek mennyisége és minősége, a képek, videók, illetve számos egyéb tényező. Ezek nagy része ismert, ezért, ha teszel bele energiát (vagy rábízod olyanokra, akik ezzel foglalkoznak), akkor elég jó helyezést érhetsz el ahhoz, hogy a Google-n keresztül sokan megtalálják az oldaladat.


4. Ezt követően el kell érned, hogy minél több látogató árajánlatot kérjen tőled, időpontot foglaljon hozzád.


Na és itt jönnek az említett bizalomkeltő tényezők:

- Vannak-e releváns ajánlások az oldaladon?

- Vannak-e releváns referenciáid?

- Van-e videós bemutatkozás az oldaladon, hogy ne csak a szöveg alapján tudjanak dönteni az ügyfelek?

- Van-e blogod, amit folyamatosan frissítesz, ezáltal megmutatva hogy te egy profi szakember vagy, egy specialista a témában.

- Van-e közösségi média jelenléted a legtöbb platformon, ahol folyamatosan posztolsz, jelen vagy?

Azaz hogyan győzöd meg a látogatót, hogy jól jár azzal, ha téged bíz meg.


Szükséged lesz tartalom stratégiára:

Amikor blogot írsz, posztolsz, vagy bármilyen módon kapcsolatba lépsz a célközönségeddel, gondolkodj az ő fejükkel! Képzeld el, milyen az ideális ügyfeled, gondold végig, ő mit szeretne, milyen kérdések merülhetnek fel benne, mire lehet kíváncsi a fotózással kapcsolatban, milyen kétségei, kételyei lehetnek. Ha ez megvan, könnyebben találod meg az ideális hangnemet, hatékonyabb lesz a kommunikációd.

Készülj fel rá, hogy a potenciális ügyfelekkel való beszélgetések egy része kifogáskezelés lesz. Tudod, ez a „jajj, én nem vagyok fotogén”, „szeretnék jó képeket, de rólam szerintem nem lehet olyat készíteni”, „zavarban vagyok, ha fényképeznek, ezért béna minden kép rólam” és társai. Meg kell őket győznöd arról, hogy igenis érdemes tenniük egy próbát, mert a profi fotós által készített kép más, mint amit a haver/barátnő/tesó lő róluk otthon.


Legtöbben attól félnek, hogy kifizetnek egy rakás pénzt, és elégedetlenek lesznek a végeredménnyel.


A Te dolgod, hogy ezt a félelmet eloszlasd, ami nem könnyű, de nem is lehetetlen. Segít például, ha engedsz egy kis betekintést a munkádba: mesélsz arról (akár egy blogcikkben), hogyan oldod a feszültséget, milyen a munkafolyamat, hogyan zajlik a fotózás, mit teszel azért, hogy az alany jobban érezze magát stb. Nyilván pontosan tudod, miért tudsz Te bárkiről jó képeket készíteni – meséld is el!

Ha videóban, vlogokban mutatod meg, hogyan dolgozol az még jobb.




5. Megfelelő ár-érték arányú ajánlatodnak kell lennie, hogy az ajánlatodat elfogadják / a csomagodat megrendeljék.


Talán ezt nem kell annyira túlmagyarázni: nem szeretjük a tényt, hogy az ár legtöbbször döntő tényező, de ez sajnos ígyvan. Nem kizárólagos, de fontos.

Sok fotós állítja azt, hogy Magyarországon csak az ár dönt, és az ügyfeleknem hajlandóak megfizetni egy szolgáltató magasabb árát. Ezzel vitatkoznék.

Ha jó vagy, és meg tudod indokolni az ügyfélnek, hogy miért fizessen neked többet, mint a másik fotósnak, igen is ki fogja fizetni a magasabb árat neked, hidd el.

Az a fotós, aki azt állítja, hogy a Magyar cégek nem fizetőképesek és mindenen spórolnak, annak valójában a sales/marketing tevékenységein kellene csiszolni. Nem tudja megtalálni a fizetőképes ügyfeleket, és azoknak nem tud megfelelően magas áron eladni, ez ott a probléma.


Nézzük meg az árazás alapokat:

Amennyiben túllövöd az árakat, még ha nagyon szimpi is vagy az oldalad, referenciáid alapján, kevesen fognak benned megbízni, mert egyszerűen túl drága vagy.

Ne legyenek illúzióid: a dolog nem úgy néz ki, hogy a Google szépen elviszi az ügyféljelölteket az oldaladra, Te pedig tetszel nekik, ezért kérdés nélkül rendelnek tőled.

Ha tetszel nekik, akkor nyitva hagyják az oldaladat a böngészőben, mint egy lehetőséget, majd az áraidat a biztonságkedvéért azért összehasonlítják pár másik fotós áraival.


Röviden: A képlet nem olyan bonyolult: annyiért add a szolgáltatásodat, amennyiért még éppenhogy hajlandóak azt megvásárolni. Ez kísérletezés, én úgy kezdenék, hogy belőném piaci ár alatt 10%-al az árat, pont annyival legyél olcsóbb, hogy a szakmában / kollégákban ne tegyél kárt, viszont ha közted és egy másik fotós árai közt mérlegelnek, akkor téged válasszanak. Valószínűleg el fog kelni a szolgáltatásod ezen az alapon. Ha pedig elkelt, szépen apránként el tudsz kezdeni emelni. Emelsz 5%-ot, oké, így is megveszik, majd mész felfelé. Ez egy tükör-vékony jég, amivel nagyon óvatosan kell játszani, mint amikor csipesszel rakod fel a kártyavárad utolsó darabját. Egy rossz mozdulat, és összedől minden, a kulcs tehát az óvatosság. Csak annyit emelj, amit úgy gondolod még épp ki fognak fizetni. Ha pedig azt tapasztalod, hogy ennél többet már nem adnak, akkor ott megállsz, megtaláltad a maximum áradat, amennyiért még el tudsz adni.


A kulcs tehát az ár-érték arány: úgy árazd magad, hogy kérd meg azt az összeget, amiből a vállalkozásod fenntartható tud maradni, viszont ne rugaszkodj el túlságosan.


6. Jól kell szolgáltatnod, kommunikálnod, minőségi, esztétikus, profi képeket kell leadnod, határidőre.


A „user experience”, vagyis a felhasználói élmény minden szolgáltató számára kulcsfontosságú. Nyilván Te is látod, hogy nagyon nem mindegy, milyen benyomásokkal távoznak tőled azok, akiket fotóztál.

Ha azt tapasztalják, hogy valóban azt kapták, amit ígértél, azaz egy jó hangulatú, oldott, kellemes élménnyel gazdagodnak, és az elkészült képeket végül imádják, akkor kérés nélkül fognak továbbajánlani.

Egy fotós esetében ez a lánc nagyon könnyen beindul: tetszenek neki a képek, feldob párat Instára, özönlenek a lájkok, szívecskék, elismerő kommentek. A cég pedig boldogan újságolja majd, hogy a képeket Te készítetted, és jó szívvel ajánl mindenkinek. Egyébként akár diszkréten meg is kérheted, hogy jelöljön meg a közösségi médiában, mint fotóst – csak vigyázz, ne elvárásnak vagy kényszernek érezze, mert az visszafelé sülhet el. De sokan ezt megteszik maguktól is, amennyiben elégedettek.

Fontos tehát, hogy tényleg jó élményekkel gazdagodjon, aki nálad jár, ezért pedig mindent meg kell tenned: igényes helyszín, oldott légkör, kellemes beszélgetések. Adhatsz némi pluszt: megkínálhatod az ügyfelet kávéval, és ha vannak partnereid, őket is bevonhatod a szolgáltatásodba. Például a sminkessel egyeztetve helyszínen is készülhet smink; a nőknél általában óriási plusz, ha még profi sminket is kapnak a fotózáshoz!

Használd a fantáziád, rengeteg eszközt bevethetsz annak érdekében, hogy az alanyod jól élje meg a fotózás minden pillanatát! Nem mellesleg, legtöbbször az ilyenekből lesznek a visszatérő ügyfelek, akik szintén fontos részét fogják képezni a vállalkozásod sikerének.


7. Folyamatos kapcsolattartás: arra kell törekedned, hogy folyamatosan munkával lássanak el téged az ügyfeleid

Ahogy említettem, a social media b2b marketing esetén nem biztos, hogy a legjobb csatorna számodra, de szerencsére van még más lehetőséged is.

Az e-mail marketing például remek eszköz arra, hogy kommunikálj a cégvezetőkkel, HR-esekkel, illetve a korábban felsorolt célcsoporttal. Építened kell egy releváns listát (például korábbi ügyfelekből, illetve csalitermékek használatával), a listán szereplőket pedig megújuló ajánlatokkal bombázhatod, valamint megoszthatod velük az újdonságaidat is.

Ideális esetben a listádon olyan címek vannak, akik valóban érdeklődnek a szolgáltatásod iránt, így egy-egy ütős ajánlat, akció könnyen célba találhat. Ezért kell valódi melót fektetni a listaépítésbe ahelyett, hogy például vásárolnál listát (ami egyébként, bár egyszerűbbnek hangzik, nem is igazán tiszta játék).


8. Visszajelzést, valamint ha szeretne írni ajánlást kell bekérned az ügyfeledtől, hogy milyennek találta a veled való közös munkát.

Ahogy említettem már, az elégedett ügyfél jó eséllyel nagyon szívesen fog ajánlani. Én nem ritkán spontán, kérés nélkül is kapok visszajelzéseket azoktól, akiknek tetszettek a képek, amiket készítettem róluk, esetleg el is érték velük a kívánt célt. Ilyenkor annyit teszek, hogy engedélyt kérek a visszajelzés felhasználására, és kiteszem a weboldalra, valamint arra is biztatom az illetőt, hogy a Google-ben és Facebookon is értékeljen.

Ha maguktól eleinte nem írnak értékelést az ügyfeleid, illetve nem adnak neked visszajelzést, nyugodtan kérhetsz. Na persze nem erőszakosan, csak említsd meg, hogy örülnél neki - nagyon soksan megteszik, mivel az emberek nagy része maga is ezen vélemények alapján igyekszik szolgáltatókat választani.


9. Az ügyfeledtől engedélyt kell bekérned, hogy kirakhatod-e az elkészült produktumot a weboldaladra referenciaként.

Azt gondolhatnád, hogy ez egy kicsit necces terület, de nem az: az ügyfelek szeretik ha kirakod őket, úgy érzik, büszke vagy a nekik fotózott anyagra. Erre rátehetsz egy lapáttal, ha direkt így is kommunikálsz: mondd el, neked mennyire tetszik a kép, és emiatt szeretnéd kitenni.

Nagyon ritka, hogy ezt bárki is visszautasítsa, főleg, ha maga is elégedett. Így elég gyorsan gyűlhetnek a referenciáid, és nagyon hamar fejlődik majd a fotós státuszod.

Fontos azonban, hogy engedély nélkül egy képet se rakj ki, mert ebből jogi problémáid is lehetnek azon túl, hogy nem etikus!


10. Kezded az elejéről az egész folyamatot, míg fel nem épül egy robosztus méretű referencia anyagod, amivel később árat tudsz emelni, és jobb és jobb szolgáltatást tudsz nyújtani.

Amiket eddig leírtam, azok csak a kezdetek ahhoz, hogy el tudj indulni. A munka során még sok minden fog alakulni: kialakulnak az ideális munkafolyamatok, amik segítségével hatékonyan fogsz tudni dolgozni, nem futsz felesleges köröket, és megtanulsz mindent egyszerűen és automatizáltan, rendszerek használatával megoldani.

Részben ennek köszönhetően tudod maximalizálni a profitot, hiszen ha beindul a gépezet, egyre kevesebb ráfordítással tudod majd behúzni az ügyfeleket, sokszor magától megy majd a dolog, anélkül, hogy költenél rá (pl. ajánlások útján).

És persze egy idő után elérheted azt a szintet is, hogy alvállalkozókkal kell dolgoznod, mert magad már kevés vagy mindenre - ez mondjuk egyben egy csalhatatlan jele annak, hogy átlépted a kezdő vállalkozó szintet, és határozottan fejlődsz. 😊 Kiszervezheted a marketingfeladatokat, az adminisztrációt, lehet asszisztensed, így Te foglalkozhatsz azzal, amit igazán szeretsz és amiben a legjobb vagy: a fotózással!


+1 Offline tipp:

Hogy ne tűnjek úgy, hogy csak az online marketingnél lehet eredményeket elérni, természetesen az offline eszközök között is vannak egészen kiválóak.


Ilyen például a klasszikus kapcsolatépítés, aminek a szerepét nem lehet elvitatni.

Építs tehát kapcsolatokat!

Ne más fotósokkal – bár a szakmai közösségek nagyon építőek lehetnek, ha tanulni szeretnél, ügyfelet ezek a kontaktok nyilván nem fognak neked hozni, hiszen egymás konkurenciái vagytok. Olyanokkal kooperálj, akik más, de a tiédhez valamilyen szinten kötődő területen tevékenykednek. Ilyenek lehetnek a rendezvényszervezők, CV-tanácsadók, coachok, sminkesek, fodrászok, stylistok.

Azok a kapcsolatok fognak neked ügyfelet hozni, akikkel kölcsönösen tudjátok egymást ajánlani. A rendezvényekre általában kell fotós, a profi önéletrajzba kell egy szakmai berkekben is vállalható, színvonalas kép, a szépségipari szolgáltatók eredményeit gyakran szeretnék megörökíteni. Ha jó viszonyt ápolsz hasonló területeken tevékenykedő emberekkel, szívesen fognak ajánlani téged, mint fotóst. Cserébe Te a fotóalanyaidnak ajánlhatod az adott sminkest, fodrászt stb.


Bár az online ügyfélszerzés azért is szuper, mert akarva-akaratlanul is kapcsolataid fognak kiépülni általa. Jönnek az ügyfelek, megismerkedsz új emberekkel, új marketingesekkel, akik ha elégedettek veled tovább fognak munkákat adni, vagy ajánlani.


Azt gondolom a végére is értem, amit így még zárszóként szeretnék kiemelni:

A fent felsoroltak csak egyfajta gondolkodásmódot, funnelt vázolnak fel. Természetesen az ügyfélszerzésnek még számtalan módja lehet, az elhangzottak tehát csak egy adott folyamatot mutatnak be.

Viszont én a mai napig vallom, hogy ezzel a tíz lépéses ütemtervvel már önmagában tudsz biztosítani magadnak egy elég jó jövedelmet fotósként, de természetesen itt is, mint mindenhol, érdemes diverzifikálnod: a fenti információk úgy a leghasznosabbak, ha a marketing mixed részét képezik, és ez csak egy láb a vállalkozásod ügyfélszerzésében.


Érdekel, hogy milyen egy 3%-os konverzióval működő landing oldal?
(Konverzió: ennyi százaléka lép interakcióba az oldallátogatóknak a szolgáltatásoddal: például 100-ból 3 vásárló - worldwide átlag: 2,58%)

Az alábbi oldalaim mind 3% fölött teljesítenek, szemezgess, inspirálódj belőlük:




Illetve indítottam egy Youtube csatornát, ahova b2b fotós marketingről fogok információ morzsákat feltölteni, iratkozz fel:




bottom of page