Hogyan építs folyamatos ügyfélszerző rendszert - ezt tanultam a b2b fotós marketingről 10 év alatt

Frissítve: szept. 27.


Fotósként, legyünk őszinték, viszonylag kevesen képzeljük el magunkat alkalmazottként. Aki erre a pályára lép, leginkább vállalkozásban gondolkodik, egyrészt, mert viszonylag limitáltak a lehetőségeink bejelentett munkaviszonnyal, másrészt, mert vállalkozóként jóval többet lehet keresni. Meg aztán ott van az is, hogy nagyon vonzó a szabadság, amit a saját időbeosztás lehetősége kínál. Vállalkozni azonban nem könnyű – legalábbis nagyon ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, amíg bele nem vág az ember. Ha tovább olvasol, segítek megtenni a kezdeti lépéseket, így kicsit könnyebb lehet az elindulás!


Amit fontos már az elején leszögezni:

Én alapvetően b2b területen dolgozom fotósként, az én vállalkozásom vásárlói túlnyomó többségben cégek. Ezért, ez az írás első sorban a cégek irányába történő marketingről szól.

A nulladék lépcső: megvan minden fotós felszerelésed, és van már gyakorlatod a fotózásban

Elnézést, ez a cikk most nem a teljesen kezdőknek fog szólni. Bár az is egy szép topik lenne, hogy milyen eszközöket használj, de én most nem erre fókuszálnék. Az alap felállás jelen esetben az, hogy van minimum egy profi vázad, és minden zoom tartományt le tudsz fedni jó minőségben nagy fényerővel, valamint van minimum 2db nagy kulcssszámú vakud és fényformálóid, amivel világítani tudsz.

Ha ehhez jön egy tehetséges látásmód, és 2-3 év gyakorlat a fotózásban, úgy már el tudod kezdeni a lent írottakat beépíteni a vállalkozásodba.


+1 Amennyiben vállalkozást szeretnél indítani fotósként, legalább olyan jó marketingesnek kell lenned, mint fotósnak, de inkább jobbnak. Egy erősen haladó marketing tudás nélkül esélytelen érvényesülnöd, ezért, ha azt se tudod hogy eszik-e vagy isszák a digitális marketinget, először még marketing tanulásra szánj rá pár hónapot, 1-2 évet, mielőtt a lentiekbe belelendülsz.Az első lépések – hogyan legyek egyáltalán vállalkozó?


Alkalmazottként viszonylag egyszerű dolgod van, ha találsz egy állást, mert a cég intézi a papírmunkát. Ha azonban a magad ura akarsz lenni, ez a feladat rád vár: neked kell kitalálnod, milyen vállalkozási formát célszerű választanod, amivel aztán elindulhatsz.

Mondhatnám, hogy keress egy jó könyvelőt, és kérj tőle egy tanácsadást, de megspórolom neked ezt a kört: úgyis az lesz a vége, hogy a a 80%-os költséghányad miatt, és azért, mert cégeknek számlázol, átalányadózó egyéni vállalkozó leszel. Ez az egyik legolcsóbb, legkönnyebben kezelhető vállalkozási forma, tökéletes az elinduláshoz.


Fontos tudnod, hogy a te tevékenységi köröd a 7420-as TEÁOR számú fényképészet lesz. Ami szuper hír, hogy ez 2022-ig végzettségköteles tevékenység volt, most viszont, már semmilyen papír nem kell hozzá, szabadon kiválthatod és el is kezdhetsz dolgozni.


A legtöbb könyvelő havi 5-10 ezer forintos összegért rendben tartja a dolgaidat, szól, ha valami fizetési határidő van, intézi az éves adóbevallásodat stb.


Hogy működik az átalányadózás?

Nos, ugye ez nem annyira egyszerű adózási forma, mint a KATA volt, de azért amiben nekünk, fotósoknak nagyon mákunk van jelen esetben, hogy mint írtam is: 80%-os költséghányadban van a fotózás.


Mi ez a költséghányad? Átalányadózásban három-féle költséghányad létezik:

40-80-90%. Ezt az alapján döntik el, hogy kinek mekkora része megy a bevételének költségekre.

Nekünk a 80% azért jó, mert a bevételünk után arányosan kevesebbet kell adóznunk, mint annak, aki a 40%-ba esik.


Konkrét számolásokba most nem mennék bele, egy azért, mert nem vagyok könyvelő, kettő pedig azért, mert ez a poszt most nem erről szól.

Erről már vannak nagyon színvonalas összefoglalások az interneten, olvass utána, ha mélyebben érdekel.


Jelen posztban ügyviteli/könyvelési szempontból neked most csak annyi számít, hogy:

Átalányadózó leszel, 7420 Fényképészet lesz a tevékenységed, 80%-os költséghányaddal.

A régi KATA 50.000Ft-os kimondottan olcsó ára után átalányadózóként kb. a dupláját fogod fizetni havonta, de ez még mindig egy nagyon kedvező összeg azokhoz képest, akik magasabb költséghányadban vannak. Nekünk fotósoknak pedig természetesen rossz volt a KATA törvény módosítása, azonban mi még a szerencsések közé tartozunk.


Na, most, hogy letisztáztuk az alapokat, és jogilag behatároltad a vállalkozásodat, számlaképessé váltál, jön a következő kérdés:


De honnan lesz nekem elég ügyfelem fotósként?


Oké, elhatároztad, vállalkozó leszel, hurrá! És máris betolakszik a fejedbe a következő kínzó, ám jogos kérdés: mi van, ha nem lesz elég ügyfeled? Kevés lesz a bevétel, és még a havi adóköltségeidet sem tudod kitermelni, és ahelyett, hogy élveznéd a szabadúszó lét előnyeit, mínuszos lesz az egész, aztán hagyhatod abba.


Nyugi, mindenkinek vannak ilyen parái az elején, de az ügyfélszerzés nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, habár tény, hogy kell bele időt, energiát, illetve némi pénzt invesztálni.


A továbbiakban nézzünk meg 10 tippet, amik azt gondolom kulcsfontosságúak egy fotós folyamatos ügyfélszerző rendszeréhez.


A 10 lépéses útmutató így egyben működik, egy lépést sem tudsz kihagyni.

Illetve még azt is hozzá kell tennem, hogy csak online marketingről fogok írni, az offline ügyfélszerzést és a sales-et most nem venném ide.

Nem azért, mert nem működnek mondjuk a hideghívások, vagy a konferenciák; tud az is jó lenni, ha jól csinálják, de az én tapasztalatom az, hogy egy masszív online marketing stratégiával és minimális sales képességekkel hihetetlenül jól, valamint olcsón lehet céges ügyfeleket szerezni fotósként.


Először vegyük végig az egész folyamatot, elejétől a végéig:

1. Első körben szükséged lesz referenciákra.

2. Második lépésként szükséged lesz egy ütős weboldalra, ami elad.

3. Ezután releváns forgalmat kell terelned a weboldaladra, olyan látogatókkal, akik érdeklődnék a szolgáltatásod iránt.

4. El kell érned, hogy minél több látogató árajánlatot kérjen tőled.

5. Megfelelő ár-érték arányú ajánlatodnak kell lennie, hogy az ajánlatodat elfogadják / a csomagodat megrendeljék.

6. Jól kell szolgáltatnod, minőségi, esztétikus, profi képeket kell leadnod, határidőre.

7. Neked magadnak is profin kell dolgoznod, kommunikálnod az egész folyamat alatt.

8. Visszajelzést, valamint - ha szeretne írni - ajánlást kell bekérned az ügyfeledtől, hogy milyennek találta a veled való közös munkát.

9. Az ügyfeledtől engedélyt kell bekérned, hogy kirakhatod-e az elkészült produktumot a weboldaladra referenciaként.

10. Kezded az elejéről az egész folyamatot, míg fel nem épül egy robosztus méretű referencia anyagod, amivel később árat tudsz emelni, és még több bevételre tudsz szert tenni.


Nagyjából ez lenne a tól-ig része a dolgoknak.

Most pedig induljunk az elejéről, kicsit bontsuk ki az egyes pontokat.


1. Első körben szükséged lesz referenciákra.


Sokan túllihegik ezt a kérdést, tyúk vagy tojás alapon állnak hozzá, nem tudják, hogy fogjanak bele. Valójában nem olyan nehéz ez a kérdés, mint elsőre tűnik.


Tisztázzuk: miert kellenek referenciák?

Alap, hogy a weboldaladon legyenek általad készített képek. Gondolj bele: Te megbíznál egy fotósban, aki azt állítja magáról, hogy nagyon jó, profin dolgozik, profi felszereléssel, van némi tapasztalata is, de nem látsz tőle egyetlen képet sem? Valószínűleg nem, és ezt pontosan ugyanígy gondolják azok is, akik fotóst keresve a weboldaladra tévednek.

Legyen tehát jó pár kép elérhető, amit Te készítettél, lehetőleg mindenféle területről, amelyeken tevékenykedsz. Ha ételfotósként szeretnél elindulni, legyenek fent esztétikus ételfotók, ha rendezvényezni szeretnél, akkor rendezvényfotók. Bármilyen szolgáltatást ajánlasz, az mind legyen alátámasztva releváns referencia képekkel.


Hogyan szerezhetsz referenciát?

Teljesen kezdőként nagyon nehéz összeszedni egy portfóliót, amivel el lehet indulni, hiszen, ahogy említettem, ennek híján nem szívesen fognak neked munkát adni – ez így kicsit patthelyzetnek tűnik, de van belőle kiút. Ezért szoktak eleinte sokan ingyen fotózni, cserébe az elkészült képeket az alany engedélyével felhasználhatják referenciaként. Ha semennyi gyakorlatod nincs még, ez számodra is jó lehetőség lehet – bevétel sajnos így nincs, és viszonylag sok időt kell beáldoznod, de tekints erre úgy, mint egy befektetésre a jövőbe!


Ehhez bátran használhatod a baráti, ismeretségi körödet, kérhetsz fel családtagokat. Legtöbben örülnek a felkérésnek, mert sokan szeretnék ám kipróbálni, milyenek lennének profi képeken, de bizonytalanok, hogy megérné-e kifizetni. Nos, itt az ingyenes próba lehetősége!

Ha b2b vonalban gondolkozol, menj le a sarki zöldségeshez, kérdezd meg nincs-e szüksége pár ütős fotóra a közösségi médiába. Érdekl