Hogyan építs folyamatos ügyfélszerző rendszert - ezt tanultam a b2b fotós marketingről 10 év alatt

Frissítve: jún. 17.


Fotósként, legyünk őszinték, viszonylag kevesen képzeljük el magunkat alkalmazottként. Aki erre a pályára lép, leginkább vállalkozásban gondolkodik, egyrészt, mert viszonylag limitáltak a lehetőségeink bejelentett munkaviszonnyal, másrészt, mert vállalkozóként jóval többet lehet keresni. Meg aztán ott van az is, hogy nagyon vonzó a szabadság, amit a saját időbeosztás lehetősége kínál. Vállalkozni azonban nem könnyű – legalábbis nagyon ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, amíg bele nem vág az ember. Ha tovább olvasol, segítek megtenni a kezdeti lépéseket, így kicsit könnyebb lehet az elindulás!


Amit fontos már az elején leszögezni:

Én alapvetően b2b területen dolgozom fotósként, az én vállalkozásom vásárlói túlnyomó többségben cégek. Ezért, ez az írás első sorban a cégek irányába történő marketingről szól.

A nulladék lépcső: megvan minden fotós felszerelésed, és van már gyakorlatod a fotózásban

Elnézést, ez a cikk most nem a teljesen kezdőknek fog szólni. Bár az is egy szép topik lenne, hogy milyen eszközöket használj, de én most nem erre fókuszálnék. Az alap felállás jelen esetben az, hogy van minimum egy profi vázad, és minden zoom tartományt le tudsz fedni jó minőségben nagy fényerővel, valamint van minimum 2db nagy kulcssszámú vakud és fényformálóid, amivel világítani tudsz.

Ha ehhez jön egy tehetséges látásmód, és 2-3 év gyakorlat a fotózásban, úgy már el tudod kezdeni a lent írottakat beépíteni a vállalkozásodba.


+1 Amennyiben vállalkozást szeretnél indítani fotósként, legalább olyan jó marketingesnek kell lenned, mint fotósnak, de inkább jobbnak. Egy erősen haladó marketing tudás nélkül esélytelen érvényesülnöd, ezért, ha azt se tudod hogy eszik-e vagy isszák a digitális marketinget, először még marketing tanulásra szánj rá pár hónapot, 1-2 évet, mielőtt a lentiekbe belelendülsz.Az első lépések – hogyan legyek egyáltalán vállalkozó?


Alkalmazottként viszonylag egyszerű dolgod van, ha találsz egy állást, mert a cég intézi a papírmunkát. Ha azonban a magad ura akarsz lenni, ez a feladat rád vár: neked kell kitalálnod, milyen vállalkozási formát célszerű választanod, amivel aztán elindulhatsz.

Mondhatnám, hogy keress egy jó könyvelőt, és kérj tőle egy tanácsadást, de megspórolom neked ezt a kört: úgyis az lesz a vége, hogy a legegyszerűbb az, ha KATA-s egyéni vállalkozó leszel. Ez az egyik legolcsóbb, legkönnyebben kezelhető vállalkozási forma, tökéletes az elinduláshoz. Olyannyira könnyű boldogulni vele, hogy sokan még könyvelőt sem fogadnak, megcsinálnak mindent maguk.

Vannak már erre is automatizált rendszerek, mint a Számlázz.hu Autokata terméke, ami egynek nem rossz, de mindenképp ajánlanék egy folyamatos könyvelői támogatást a folyamatos jogszabályváltozások és bürökratikus bullshitek miatt.


A legtöbb könyvelő havi 5-10 ezer forintos összegért rendben tartja a dolgaidat, szól, ha valami fizetési határidő van, intézi az éves adóbevallásodat stb. Szóval minimális összegért cserébe lényegében nem is kell foglalkoznod semmivel. De ha ezt is megspórolnád, ez a koncepció lesz az, amit magad is tudsz kezelni, különösebb nehézségek nélkül. Ha mégis elakadsz, még Facebook-csoportok is rendelkezésedre állnak, ahol örömmel segítenek más KATA-sok és szakemberek egyaránt.


Hogy működik a KATA? (A lent olvasható adatok a 2022. 06. havi aktuális jogszabályok szerint lettek írva.)


A KATA (egyszer írjuk ki: Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója) a legegyszerűbb vállalkozási forma, ezért igen népszerű. KATA-s vállalkozó lehetsz főállásban, de mellékállásban is. Utóbbi akkor opció, ha van egy főállásod, ami legalább heti 36 órás munkaviszonyt jelent, vagy megfelelsz az alábbi feltételeknek:

  • nyugdíjas vagy,

  • külföldi biztosítási jogviszonnyal rendelkezel,

  • társas vállalkozó vagy,

  • rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülsz,

  • nevelőszülői vagy,

  • nappali tagozatos hallgató vagy.

Minden más esetben a főállású KATA marad, mint lehetőség, aminek két változata van:

  • fizetsz havi 50 000 forint tételes adót, mely esetben biztosítottnak minősülsz 108 000 forintos havi ellátási alapig,

  • vagy fizetsz havi 75 000 forint tételes adót, és havi 179 000 forintos ellátási alapig leszel biztosított, itt már némivel több a nyugdíjalapod is.

Nyilván egyénileg kell mérlegelned, hogy a 3 közül melyik verzió megfelelő számodra, milyen feltételeknek felelsz meg, és mennyit tudsz/akarsz fizetni havonta.

Ha KATA-s vagy, ezen a havi fix összegen kívül a helyi iparűzési adó, valamint a kamarai hozzájárulás lesz a költséged – a vállalkozásod jellegéből adódó egyebeken kívül (pl. felszerelés, stúdióbérlés stb). Előbbi változó lehet, a helyi önkormányzatnál tudsz érdeklődni, utóbbi 5000 forint évente.


Évi 12 millió forintos kereted van, ami azt jelenti, hogy eddig a bevételig nincs plusz adófizetési kötelezettséged – bár ez már nem teljesen igaz. Ha egy cégnek évi 3 milliónál többet számlázol, akkor a 3 millió feletti részt 40%-os adó terheli. Nyilván Te is visszaosztottad már fejben, hogy ez havi 1 milliót jelent, ami átlagolva igaz, de senki nem nézi havi lebontásban, hogy mennyit kerestél: ha az egyik hónapban 1,2 millió forint bevételed keletkezik, de a következőben, mondjuk, csak 700 000, akkor semmi gond. Lényeg, hogy az éves keretet ne lépd át.

Röviden és lebutítva tehát: havi fix 25/50/75 ezer forintot kell adóznod, ezért cserébe évi 12 milliót kereshetsz további fizetési kötelezettségek nélkül. Kivétel a kivételek, de azért általában ez igaz. 😊


Na, most, hogy letisztáztuk az alapokat, és jogilag behatároltad a vállalkozásodat, számlaképessé váltál, jön a következő kérdés:

De honnan lesz nekem elég ügyfelem fotósként?


Oké, elhatároztad, vállalkozó leszel, hurrá! És máris betolakszik a fejedbe a következő kínzó, ám jogos kérdés: mi van, ha nem lesz elég ügyfeled? Kevés lesz a bevétel, és még a KATA-t sem tudod kitermelni, és ahelyett, hogy élveznéd a szabadúszó lét előnyeit, mínuszos lesz az egész, aztán hagyhatod abba.


Nyugi, mindenkinek vannak ilyen parái az elején, de az ügyfélszerzés nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, habár tény, hogy kell bele időt, energiát, illetve némi pénzt invesztálni.


A továbbiakban nézzünk meg 10 tippet, amik azt gondolom kulcsfontosságúak egy fotós folyamatos ügyfélszerző rendszeréhez.


A 10 lépéses útmutató így egyben működik, egy lépést sem tudsz kihagyni.

Illetve még azt is hozzá kell tennem, hogy csak online marketingről fogok írni, az offline ügyfélszerzést és a sales-et most nem venném ide.

Nem azért, mert nem működnek mondjuk a hideghívások, vagy a konferenciák; tud az is jó lenni, ha jól csinálják, de az én tapasztalatom az, hogy egy masszív online marketing stratégiával és minimális sales képességekkel hihetetlenül jól, valamint olcsón lehet céges ügyfeleket szerezni fotósként.


Először vegyük végig az egész folyamatot, elejétől a végéig:

1. Első körben szükséged lesz referenciákra.

2. Második lépésként szükséged lesz egy ütős weboldalra, ami elad.

3. Ezután releváns forgalmat kell terelned a weboldaladra, olyan látogatókkal, akik érdeklődnék a szolgáltatásod iránt.

4. El kell érned, hogy minél több látogató árajánlatot kérjen tőled.

5. Megfelelő ár-érték arányú ajánlatodnak kell lennie, hogy az ajánlatodat elfogadják / a csomagodat megrendeljék.

6. Jól kell szolgáltatnod, minőségi, esztétikus, profi képeket kell leadnod, határidőre.

7. Neked magadnak is profin kell dolgoznod, kommunikálnod az egész folyamat alatt.

8. Visszajelzést, valamint - ha szeretne írni - ajánlást kell bekérned az ügyfeledtől, hogy milyennek találta a veled való közös munkát.

9. Az ügyfeledtől engedélyt kell bekérned, hogy kirakhatod-e az elkészült produktumot a weboldaladra referenciaként.

10. Kezded az elejéről az egész folyamatot, míg fel nem épül egy robosztus méretű referencia anyagod, amivel később árat tudsz emelni, és még több bevételre tudsz szert tenni.


Nagyjából ez lenne a tól-ig része a dolgoknak.

Most pedig induljunk az elejéről, kicsit bontsuk ki az egyes pontokat.


1. Első körben szükséged lesz referenciákra.


Sokan túllihegik ezt a kérdést, tyúk vagy tojás alapon állnak hozzá, nem tudják, hogy fogjanak bele. Valójában nem olyan nehéz ez a kérdés, mint elsőre tűnik.


Tisztázzuk: miert kellenek referenciák?

Alap, hogy a weboldaladon legyenek általad készített képek. Gondolj bele: Te megbíznál egy fotósban, aki azt állítja magáról, hogy nagyon jó, profin dolgozik, profi felszereléssel, van némi tapasztalata is, de nem látsz tőle egyetlen képet sem? Valószínűleg nem, és ezt pontosan ugyanígy gondolják azok is, akik fotóst keresve a weboldaladra tévednek.

Legyen tehát jó pár kép elérhető, amit Te készítettél, lehetőleg mindenféle területről, amelyeken tevékenykedsz. Ha ételfotósként szeretnél elindulni, legyenek fent esztétikus ételfotók, ha rendezvényezni szeretnél, akkor rendezvényfotók. Bármilyen szolgáltatást ajánlasz, az mind legyen alátámasztva releváns referencia képekkel.


Hogyan szerezhetsz referenciát?

Teljesen kezdőként nagyon nehéz összeszedni egy portfóliót, amivel el lehet indulni, hiszen, ahogy említettem, ennek híján nem szívesen fognak neked munkát adni – ez így kicsit patthelyzetnek tűnik, de van belőle kiút. Ezért szoktak eleinte sokan ingyen fotózni, cserébe az elkészült képeket az alany engedélyével felhasználhatják referenciaként. Ha semennyi gyakorlatod nincs még, ez számodra is jó lehetőség lehet – bevétel sajnos így nincs, és viszonylag sok időt kell beáldoznod, de tekints erre úgy, mint egy befektetésre a jövőbe!


Ehhez bátran használhatod a baráti, ismeretségi körödet, kérhetsz fel családtagokat. Legtöbben örülnek a felkérésnek, mert sokan szeretnék ám kipróbálni, milyenek lennének profi képeken, de bizonytalanok, hogy megérné-e kifizetni. Nos, itt az ingyenes próba lehetősége!

Ha b2b vonalban gondolkozol, menj le a sarki zöldségeshez, kérdezd meg nincs-e szüksége pár ütős fotóra a közösségi médiába. Érdeklődj a városod önkormányzatánál, hogy készíthetsz-e képeket a helyi rendezvényekről, de helyi cégeket is megkereshetsz azzal, hogy készítesz fotókat az eseményeikről, vagy éppen portrékat a dolgozókról. Nekik nem kerül semmibe, Te viszont gyűjtheted a referenciákat. A lehetőségeid tárháza végtelen, csak elég kreatívnak kell lenned, hogy kihasználd.


2. Második lépésként szükséged lesz egy ütős weboldalra, ami elad.

Milyen egy fotós weboldal, ami elad?

Nos, azt gondolom erre ki kell térnünk, mert ez egy fontos és lényeges rész.

Ahhoz, hogy ebbe bele tudjunk menni, le kell tisztáznunk azt, hogy fotósként mi az a két terület, amerre el tudsz indulni:

  1. Lehetsz képzőművész, amikor a saját látásmódodat örökíted meg fotókon, és ezeket értékesíted, mondjuk printek, NFT-k vagy bármilyen más eszközök formájában

  2. Lehetsz alkalmazott művész, iparos, amikor megrendelői igényeket teljesítesz, például: céges portréfotózás, rendezvényfotózás, ételfotózás.

A kettő közötti lényeges különbség az, hogy képzőművészként azt fotózod, ami benned van, alkalmazott művészként pedig azt, ami a feladatod, amivel megbíznak.

Természetesen vannak határterületek is, mint például a divatfotózás, ahol magasabb a művészi hozzáadott értéke egy fotósnak, a dolgok tehát nem ennyire feketék és fehérek, de a lényeget érted: neked, iparosként, alkalmazott fotográfusként megbízóid vannak.

Nos, ezek a potenciális megbízók fogják megtekinteni a weboldaladat, mielőtt döntenek.


Miért volt az előbbi kis kitérőm? Nos azért, mert olyan fotósként, aki cégeknek értékesít, semmire nem fogsz menni egy művészileg szuper, de marketing stratégiailag értékelhetetlen weboldallal.


Mondok példát: rengeteg fotósnál látom, hogy annyi a weboldaluk, hogy egy fehér alapon kint vannak a képei, meg egy kontakt form. Ennyi.

Nos, ez biztosan szép, biztosan van művészi értéke, de eladni nem fog.

Az a fotós weboldal tehát, ami elad, azon van szöveg, méghozzá nem is kevés, vannak ügyfél ajánlások, referenciák, releváns szolgáltatásra optimalizált landing oldalak, bemutatkozó videók, releváns írott tartalom, és egyebek. Érdemes példákat nézned ezzel kapcsolatban.


Most, hogy letisztáztuk ezt a részt is, térjünk ki arra, hogy hogyan valósítsd meg technikailag ezt az oldalt?

Ma már ehhez sem kell gyakorlatilag semmilyen informatikai végzettség.

Van már Wordpress, Wix, Squarespace, számos olyan weboldal építő modul, amellyel pár nap alatt össze tudod legózni a saját weboldaladat, legfeljebb néhány tutorial videót kell megnézned a YouTube-on, vagy Google-ezni egy kicsit, ha elakadsz néhány lépésnél.

Tanulj! Végezz el képzéseket. Számtalan olyan kurzus van az interneten, hogy hogyan építsünk ügyfél-mágnes weboldalakat. Tanulás, tanulás, tanulás. Az elmúlt tíz évben én kb. 5 évet fotózást tanultam, és 5 évet marketinget: weboldal tervezést, ppc-t, SEO-t. Emlékezz az elején tanultakra: legyél legalább olyan jó marketinges, mint fotós, de az se baj, ha jobb.


Inspirálódj! Nézd meg olyan profi fotósok weboldalát, amik biztos sok vásárlót hoznak, és emelj el egy-két részletet belőle - persze ne másolj egyértelműen, de ötletet nyugodtan meríthetsz a sajá