top of page
  • Szerző képeAttila Őzse

Rendezvényfotózás kisokos – mit tegyél Te, hogy jók legyenek a rendezvényfotóid?

Frissítve: ápr. 29.

A rendezvényfotózás külön műfaj. Teljesen más megoldást kíván, mint a portréfotózás, hiszen sokkal több a szereplő a történetben, több körülményre kell figyelni. A dolog oroszlánrésze természetesen a fotóson múlik, de azért a rendezvény szervezője is sokat tehet azért, hogy olyan képek készüljenek, amikkel ő is, és a megrendelő is elégedettek lesznek.


Sajnos sokan nem tudják, hogy rajtuk is múlik, hogy sikerülnek a képek. Azt gondolják, elég hívni egy fotóst, és majd ő tudja, mire is kell figyelni. Az első lépés valóban ez, ugyanakkor minimális előkészületeket téve sokkal jobb eredményt kaphatunk.


Nulladik lépés: jó szakembert válassz!


Ahogy említettük, az első lépés, hogy hívsz egy profi fotóst. Nos, akkor a nulladik mindenképp az, hogy jó alaposan megnézed, ki is az a fotós.

Kulcsfontosságú ugyanis, hogy valóban hozzáértő embert válassz – sajnos ez sokszor nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Laikusként ugyanis nem feltétlenül egyszerű eldönteni, hogy ki igazán jó a szakmájában.


Nos, a legegyszerűbb és egyben talán legjobb tanács, hogy a hangzatos ígéreteknek ne dőlj be, inkább a szemednek higgy! Nézd meg a kiszemelt fotós munkáit, lehetőleg ne random képeket, hanem kimondottan rendezvényfotózás témában készülteket, hogy meg tudd ítélni, mire számíthatsz. Külön jó, ha esetleg ajánlásokat is kapsz, amik alapján kiválaszthatod az emberedet; és ezzel megvan az első lépés is.


És még valami: jó, ha nem a rendezvény előtti két napban kezdesz fotóst keresni, ugyanis a jó fotósok jellemzően több hétre előre foglaltak! Amint megvan az időpont, célszerű a fotózást is fixálni – ha időben jelentkezel, ránk biztosan számíthatsz!


Második lépés: adj információkat!


Fontos, hogy amit tudni lehet előre a rendezvényről, azt tudasd a fotóssal is!


Nekem rendezvényfotósként, amilyen infókra mindig szükségem van egy munka előtt:

- az esemény pontos időpontja, helyszíne és időtartama

- az esemény jellege: pl csapatépítő, céges buli, protokolláris esemény, stb.?

- hányra kell érkezzek a munkára

- a rendezvény forgatókönyve és fontos pillanatai

- a várható létszám

- mi a leadási határidő?

- Együttműködő partnereket, kitelepült standokat, bármit kell-e fotózni ami még fontos lehet?

- várhatóak-e kiemelt vendégek, kulcsfontosságú személyek

- lesz-e olyan személy a rendezvényen, akit nem szabad fotózni, GDPR okokból

- van-e bármilyen dress code?


Ezen kívül fontos, hogy mekkora a helyszín, milyen a világítás stb. Ezektől a tényezőktől függ ugyanis, hogy a fotós milyen felszereléssel készül. Minél több infót adsz meg, annál valószínűbb, hogy minden lesz nála, ami a tökéletes képekhez kell. Másra van ugyanis szükség a kisebb és a nagyobb terekhez, más megoldások szükségesek ott, ahol a terem sötétebb, illetve ott, ahol sok a természetes fény.


Azt is jó előre tudni, ha párhuzamosan zajlanak események, illetve, ha vannak olyan személyek, pillanatok, amik vagy akik nem maradhatnak ki – itt ugyanis kulcsfontosságú a jó időbeosztás, hogy minden beleférjen.


Nagyon kellemetlen, amikor utólag reklamál a megrendelő a fotósnak, hogy nincs kép valamiről, amiről kellett volna, és fontos személyek is kimaradtak. A fotósnak ezeket nem kell tudnia magától, mindenképp szólj előre, ha vannak extra kívánságok! Mondj el mindent: hol fognak ülni, mikor tartanak beszédet, így elkerülheted, hogy a fotós az információhiány miatt maradjon le fontos pillanatokról.


Említsd meg a marketingcélokat is, ugyanis ez is hozzásegít ahhoz, hogy olyan képek készüljenek, amik jól szolgálják a céljaidat a jövőben.


Készülj külön, ha beszédet kell fotózni!


Laikusok általában nem tudják, de ha beszéd közben kell valakit fotózni, érdemes előre egyeztetni a fénytechnikusokkal, hogy ehhez állítsák be a fényeket. A színes hangulatfények, illetve a nagy fényerejű optika ugyanis hajlamosak összeveszni: a szabad szemmel nem látható piros-sárga-zöld fellépő fények becsillanását is megörökítik, aminek következtében színes pontok lesznek a fotózni kívánt személy fején – ez nem túl szerencsés, ha komoly képeket szeretnénk.


Persze ezt Neked, mint megrendelőnek nem kell magadtól tudnod. Ha azonban tisztázod a részleteket előre a fotóssal, felhívja a figyelmedet ezekre a részletekre, így járulva hozzá, hogy a lehető legtökéletesebb legyen az eredmény.Amennyiben Te is szeretnél profi rendezvényfotókat, keress bizalommal:Comments


bottom of page